Mnogi povezuju salatu sa karakterističnim gorkim ukusom, koji ostaje na nepcu dugo nakon što je salata sažvakana i pojedena. U stvari, suprotno uobičajenom mišljenju, zelena salata nije gorka zbog toga što je stara, već zbog toga što izlučuje vrstu „mleka“ i zbog ove karakteristike im je dat i njihov latinski naziv.
Gorki elementi u salati imaju izuzetno dobar uticaj na zdravlje organizma. Oni kroz složene biohemijske reakcije i mehanizme ubrzavaju metabolizam i olakšavaju oslobađanje od toksina iz tela.
Ako ste ipak u grupi ljudi, koji ne vole gorak ukus salate, dovoljno je samo da listove salate potopite u vrelu vodu na 30 sekundi, a nakon toga da ih ostavite da odstoje još 10 minuta u hladnoj vodi.
U stvari, gorki elementi u salati imaju veoma pozitivan uticaj na zdravstveno stanje organizma. U složenom biohemijskom procesu ubrzavaju razmenu materija i olakšavaju izbacivanje toksičnih ostataka od hrane.
Komentari