Koliko vremena se kuvaju rovita jaja?

Koliko vremena se kuvaju rovita jaja?

Koliko vremena se kuvaju jaja? Mnogo ljudi postavlja ovo pitanje, jer je veoma neprijatno kada oljuštimo jaje i pokaže se da ono nije sasvim skuvano. Odgovor na ovo pitanje nije potpuno precizan, jer vreme kuvanja zavisi ne samo od veličine jajeta, već i od toga da li ćemo jaje staviti u hladnu ili u već proključalu vodu. A, koliko vremena se kuvaju rovita jaja? Ako ne volite tvrdo kuvana jaja i želite da ona budu mekana ili rovita, trebate da znate da je za kuvanje rovitih jaja vreme znatno kraće.

Ako želite da žumance jajeta bude tečno, a da belance bude rovito, jaje se kuva 3 minuta, ako je stavljeno u hladnu vodu i kuvalo se postepeno, ili 5 minuta, ako ste stavili jaje direktno u vodu koja je proključala.

Ako želite tvrdo belance i rovito žumance, stavite jaje na 4 minuta u hladnu vodu i sačekajte da proključa, ili 6-7 minuta u kipuću vodu. Ako pak želite tvrdo belance i polurovito žumance, stavite jaje na 5-6 minuta u hladnu vodu i 8-10 minuta u vodu koja ključa. Sve zavisi od individualnih želja i od toga koliko rovito jaje želite. Imajte na umu da su ova vremena validna samo za jaja srednje veličine.

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji