Bonapeti.rs»Saveti»Koliko vremena se kuvaju rovita jaja?

Koliko vremena se kuvaju rovita jaja?

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40890127
Koliko vremena se kuvaju rovita jaja?

Koliko vremena se kuvaju jaja? Mnogo ljudi postavlja ovo pitanje, jer je veoma neprijatno kada oljuštimo jaje i pokaže se da ono nije sasvim skuvano. Odgovor na ovo pitanje nije potpuno precizan, jer vreme kuvanja zavisi ne samo od veličine jajeta, već i od toga da li ćemo jaje staviti u hladnu ili u već proključalu vodu. A, koliko vremena se kuvaju rovita jaja? Ako ne volite tvrdo kuvana jaja i želite da ona budu mekana ili rovita, trebate da znate da je za kuvanje rovitih jaja vreme znatno kraće.

Ako želite da žumance jajeta bude tečno, a da belance bude rovito, jaje se kuva 3 minuta, ako je stavljeno u hladnu vodu i kuvalo se postepeno, ili 5 minuta, ako ste stavili jaje direktno u vodu koja je proključala.

Ako želite tvrdo belance i rovito žumance, stavite jaje na 4 minuta u hladnu vodu i sačekajte da proključa, ili 6-7 minuta u kipuću vodu. Ako pak želite tvrdo belance i polurovito žumance, stavite jaje na 5-6 minuta u hladnu vodu i 8-10 minuta u vodu koja ključa. Sve zavisi od individualnih želja i od toga koliko rovito jaje želite. Imajte na umu da su ova vremena validna samo za jaja srednje veličine.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji