Bonapeti.rs»Saveti»Kako se obrađuju i kuvaju špargle?

Kako se obrađuju i kuvaju špargle?

Stanislava ValkovaStanislava Valkova
Inovator
2240
Kako se obrađuju i kuvaju špargle?

Špargla je ukusno povrće koje postaje sve popularnije. Usput, savršeno zamenjuje meso. Odlično je vegetarijansko jelo.

Špargla je višegodišnja biljka čiji etolirani izdanci imaju delikatnu teksturu i veoma dobar ukus.

Njihovi vrhovi se beru i konzumiraju. Čiste se od kožice, pazeći da im se ne ošteti gornji deo. Operite ih i čuvajte u hladnoj vodi.

Pre termičke obrade, špargla se seče i ređa u snopove, a grublji donji deo se poravna.

Kako se kuvaju špargle?

To je tako lako! U većem loncu zagrejte do ključanja dosta vode (možete je malo posoliti), sipajte špargle i kuvajte 2-3 minuta. Zapamtite da što brže kuvate špargle, to je bolje. Vreme uglavnom zavisi samo od debljine stabljika. Zatim ocedite vodu, stavite špargle u tanjir, dodajte začine po ukusu ili limunov sok i poslužite.

Važno! Nemojte dodavati tečnosti kiselog ukusa tokom pripremanja špargli (sirće, vino, limunov sok, sosevi). Njena boja i ukus se sigurno neće promeniti na bolje. Dodajte ove sastojke pre serviranja - i biće veoma ukusno. Ovo se odnosi na bilo koju metodu pripreme špargli.

Kako dinstati špargle u tiganju?

Možete kuvati špargle i u tiganju. Ovo nije najkorisniji način kuvanja, ali je ništa manje ukusan. Zagrejte maslac ili biljno ulje u tiganju sa debelim dnom. Napravite cele strukove špargle ili ih isecite dijagonalno na srednje kriške. Pržite 5-7 minuta, povremeno mešajući. Pre serviranja ukrasite limunovim sokom ili rendanim kačkavaljem.

Pečene špargle

Ovaj način kuvanja je idealan ako su stabljike špargle debele i čvrste. Morate ih oprati i obrisati da budu suve. Uključite rernu na 220 stepeni. Dok se rerna zagreva, list papira za pečenje premažite biljnim uljem, na njega stavite špargle u ravnomernom sloju. Pospite stabljike maslinovim uljem, pospite solju i začinima, a zatim ubacite u rernu. Posle 10 minuta jelo je spremno.

Pogledajte još naših ukusnih predloga za gaspačo od belih špargli, salatu sa šparglama ili ribu sa šparglama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni