Zelena salata je popularno lisnato povrće koje je veoma popularno na balkanskoj trpezi i po tradiciji jedemo je u sirovom stanju. Sveže zelene salate su osnovna komponenta klasičnih prolećnih i vaskršnjih salata. Koriste se takođe i za garnirung uz hamburgere i dunere zajedno sa krastavcima i pradajzima.
Prolećno osveženje na stolu je odgovarajuć zeleniš za garniranje kačkavalja pane, roštilja, pečene ribe, punjenih krompira i pečene svinjetine.
Recepti sa zelenom salatom uključuju i neka jela koja iziskuju termičku obradu. Hajde da pogledamo u koje ukusno jelo možemo da dodamo ovo zeleno bogatstvo koje sadrži korisne vitamine, minerale, vlakna i celulozu.
Prolećne supe
Ukoliko ste nabavili 1-2 veća buketa zelene salate, možete da ih koristite za pravljenje raznoraznih prolećnih supa, sličnih supama od koprive, zelja, kiseljaka. Dodajte u recepte još i mladi luk i beli luk za više arome i bogat ukus.
Tarator
Ukoliko vam je klasični tarator dosadio, krastavce zamenite iseckanom zelenom salatom. Dodajte i ostale sastojke - kiselo mleko, mirođiju, beli luk, orahe. Tarator sa zelenom salatom je svež i zasitan.
Bezglutenski duner
Ukoliko volite bezglutenske recepte i keto recepte, možete da zamenite pogače za dunere, burito i takos veličine lista zelene salate. Prosto uzmite jedan list i napunite ga omiljenim nadevom od mesa i povrća, nakon čega ga uvijte u rolat. Evo kako možete uživati u svojim omiljenim ukusima bez griže savesti što jedete testo.
Sarme sa zelenom salatom
Veliki listovi zelene salate mogu da se napune mlevenim mesom i pirinčem slično sarmama sa kupusom ili listovima loze, nakon čega se kuvaju. Nemojte propustiti da servirate i mlečni sos uz sarme od zelene salate.
Prolećna pita sa zelenom salatom
Pita sa zelenim nadevom uvek je iskušavajuć predlog. Ovog puta umesto uobičajenog spanaća dodajte dinstanu zelenu salatu sa malo mladog luka ili praziluka.
Prolećna janija sa zelenom salatom
Janija od koprive ili kiseljaka nije ništa novo. Ali uvek možete da učinite drugačijom pomoću prolećnih jela i kaša, tako što dodate u njih i običnu zelenu salatu.
Zelena salata može da se koristi i samo kao ukras različitih kulinarskih predloga. Oni se savršeno uklapaju u praznični poslužavnik sa mezeom, sirom, paštetama, namazima, zalogajima za goste i mini sendvičima.
Komentari