Nista baš mnogo upućeni !!! Citiram Vas: "Ljuto je posebno štetno"...
Najveći naučnici u ovoj oblasti se slažu:
Zašto su ljute papričice zdrave?
Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna lekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice sveta.
Deluju antiupalno: Zahvaljujući kapsaicinu, čili ima antiupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira supstanciju P, koja je povezana sa upalnim procesima u organizmu. Redovan unos čilija može služiti kao odlična prevencija artritisa.
Sprečavaju bol: Najnovija istraživanja potvrđuju da čili delotvorno smanjuje bol izazvan artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.
Podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema: Pokazalo se da ljute papričice smanjuju nivo holesterola i triglicerida te sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primjenjuju čili imaju mnogo manji postotak srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze.
A OVO JE SAMO DELIĆ...
Moji komentari