Način pripreme
Za recept će nam još biti potrebne grančice vinove loze, crevo za pretakanje, pamučna pelena, gaza 5/5 cm.
Očistimo i operemo glavice kupusa. Izvadimo koren i lagano isečemo na krst. Stavljamo unutra krupnu so i ređamo glavice zbijeno, sa otvorom na gore.
Zato što bure nema slavinu, koristimo crevo za pretakanje. U donji deo stavljamo gazu, učvrstimo je gumicom. Na ovaj način sprečavamo da se zapuši od cveta ili listova koji se odvajaju. Stavljamo gazu na dno bureza i oko nje poređamo sve glavice.
Između sojeva stavljamo oprane i isečene komade rena, šargarepe, kukuruza i jabuke, oni će dati prijatan ukus kiselom kupusu.
U velikoj posudi rastvorimo krupnu so u vreloj vodi. Čim se salamura potpuno ohladi, procedimo je kroz gazu i dodajemo još hladne vode. Preko kupusa stavljamo pamučnu pelenu, prečnika bureta. Odozgo stavljamo upleten venac od vinove loze i pritiskamo rečnim kamenom.
Pretočimo kupus nakon šest dana, i to traje svaki dan, dok kupus ne počne da se kiseli. U toku nedelje properemo pelenu koja je pokupila boju i operemo kamen. Tako će kupus izdržati duže vremena. Čuvamo ga u prostoriji koja se ne greje.
Savet: U buretu možete da dodate crvenu cveklu za boju. Ja lično volim prirodno, kad priremam od njega jela, sarmu ili salatu sa crvenom cveklom i paprikom okolo.
Komentari