Kiseli kupus u buretu

14/01/2018
"Kiseli kupus ima pravo da se nalazi samo na dva mesta - u buretu ili na tanjiru, sredine nema "
Priprema60 min.
Ukupno60 min.
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano943
  • Pregledi tokom meseca68
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Komentarisano1 times
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Za recept će nam još biti potrebne grančice vinove loze, crevo za pretakanje, pamučna pelena, gaza 5/5 cm.

Očistimo i operemo glavice kupusa. Izvadimo koren i lagano isečemo na krst. Stavljamo unutra krupnu so i ređamo glavice zbijeno, sa otvorom na gore.

Zato što bure nema slavinu, koristimo crevo za pretakanje. U donji deo stavljamo gazu, učvrstimo je gumicom. Na ovaj način sprečavamo da se zapuši od cveta ili listova koji se odvajaju. Stavljamo gazu na dno bureza i oko nje poređamo sve glavice.

Između sojeva stavljamo oprane i isečene komade rena, šargarepe, kukuruza i jabuke, oni će dati prijatan ukus kiselom kupusu.

U velikoj posudi rastvorimo krupnu so u vreloj vodi. Čim se salamura potpuno ohladi, procedimo je kroz gazu i dodajemo još hladne vode. Preko kupusa stavljamo pamučnu pelenu, prečnika bureta. Odozgo stavljamo upleten venac od vinove loze i pritiskamo rečnim kamenom.

Pretočimo kupus nakon šest dana, i to traje svaki dan, dok kupus ne počne da se kiseli. U toku nedelje properemo pelenu koja je pokupila boju i operemo kamen. Tako će kupus izdržati duže vremena. Čuvamo ga u prostoriji koja se ne greje.

Savet: U buretu možete da dodate crvenu cveklu za boju. Ja lično volim prirodno, kad priremam od njega jela, sarmu ili salatu sa crvenom cveklom i paprikom okolo.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari (1)

Pošalji
Korisnik#208050
Korisnik#208050
01.03.2018 22:48
Mislim da će biti problem da pronađem kupus od "kupus - 40 g" (iz recepta, jer nisam siguran da glavica postoji od 40
0
0