bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Kiseli kupus u buretu

Kiseli kupus u buretu

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
520423k109
Kiseli kupus u buretu
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 6
14/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Ukupno
60 min.
"Kiseli kupus ima pravo da se nalazi samo na dva mesta - u buretu ili na tanjiru, sredine nema"

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Za recept će nam još biti potrebne grančice vinove loze, crevo za pretakanje, pamučna pelena, gaza 5/5 cm.

Očistimo i operemo glavice kupusa. Izvadimo koren i lagano isečemo na krst. Stavljamo unutra krupnu so i ređamo glavice zbijeno, sa otvorom na gore.

Zato što bure nema slavinu, koristimo crevo za pretakanje. U donji deo stavljamo gazu, učvrstimo je gumicom. Na ovaj način sprečavamo da se zapuši od cveta ili listova koji se odvajaju. Stavljamo gazu na dno bureza i oko nje poređamo sve glavice.

Između sojeva stavljamo oprane i isečene komade rena, šargarepe, kukuruza i jabuke, oni će dati prijatan ukus kiselom kupusu.

U velikoj posudi rastvorimo krupnu so u vreloj vodi. Čim se salamura potpuno ohladi, procedimo je kroz gazu i dodajemo još hladne vode. Preko kupusa stavljamo pamučnu pelenu, prečnika bureta. Odozgo stavljamo upleten venac od vinove loze i pritiskamo rečnim kamenom.

Pretočimo kupus nakon šest dana, i to traje svaki dan, dok kupus ne počne da se kiseli. U toku nedelje properemo pelenu koja je pokupila boju i operemo kamen. Tako će kupus izdržati duže vremena. Čuvamo ga u prostoriji koja se ne greje.

Savet: U buretu možete da dodate crvenu cveklu za boju. Ja lično volim prirodno, kad priremam od njega jela, sarmu ili salatu sa crvenom cveklom i paprikom okolo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Korisnik#208050
Korisnik#208050
Mislim da će biti problem da pronađem kupus od "kupus - 40 g" (iz recepta, jer nisam siguran da glavica postoji od 40
01.03.2018 22:48