Celer

AdminAdmin
Glavni urednik
25036
Koren celera

Celer je dvogodišnje povrće koje pripada porodici štitonoša, čiji su članovi šargarepa, peršun i mirođija. Osim stabljike celera, kao začin i hranu, ali i kao prirodni lek, koriste se i njegovi listovi, korenje i seme celera.

Celer naraste 12 do 16 inča visok i sastoji se od listova raspoređenih duž stabljika i raspoređenih u obliku konusa. Stabljike celera imaju hrskavu teksturu i delikatan, ali blago slan ukus. Celer se može naći u različitim nijansama zelene, u Evropi se gaji i sorta koja je bele boje.

Celer je uzgojen od divljeg celera. Njegovo poreklo potiče iz mediteranskih regiona Severne Afrike i Južne Evrope, kao i oblasti istočno od Himalaja.

Celer ima dugu istoriju upotrebe, u početku kao lek, a kasnije kao hrana. Stari Grci su od listova celera pravili lovorove vence za svoje slavne sportiste, dok su ih stari Rimljani koristili kao začin. Tek u srednjem veku upotreba celera se proširila izvan medicine i kao začin, ali i kao hrana. U Evropi je postao popularan u 18. veku. Celer je uveden u Sjedinjene Države početkom 19. veka.

Sastav celera

Seme celera

Celer je odličan izvor vitamina C. Veoma je dobar izvor dijetalnih vlakana, kalijuma, folata, molibdena, mangana i vitamina B6. Celer je takođe dobar izvor kalcijuma, vitamina B1, vitamina B2, magnezijuma, vitamina A, fosfora i gvožđa. Celer sadrži oko 35 miligrama natrijuma u ​​stabljikama, pa ljudi koji su osetljivi na količinu soli treba da ga uzimaju sa oprezom.

1 šolja celera /120 g/ sadrži 19-20 kalorija, 0, 90 g proteina i 0, 17 g masti.

Izbor i čuvanje celera

Kada birate celer, potrebno je izabrati onaj koji izgleda sveže i lako puca. Trebalo bi da bude relativno jak i kompaktan kada su stabljike savijene. Listovi treba da budu bledo do svetlozelene boje i bez žutih ili smeđih mrlja. Celer ponekad može biti u stanju zvanom "crno jezgro", koje izazivaju insekti. Za proveru oštećenja potrebno je odvojiti stabljike celera i potražiti smeđe ili crne fleke. Celer koji ima seme na stabljikama često je gorkog ukusa.

Celer se čuva stavljajući ga u zapečaćenu posudu ili umotan u plastičnu kesu ili vlažnu krpu i hladi se. Prilikom skladištenja oljuštenog i iseckanog celera mora biti suv.

Upotreba celera u kulinarstvu

Stabla celera sa sosom

Celer u kulinarstvu koristi se i kao korenasto povrće /stabljika i koren/ i kao začin /njegovo lišće/. Kao i svako povrće, celer se može kuvati, pržiti i peći. Da biste izbegli promenu boje stabljika celera, trebalo bi da ih podvrgnete minimalnoj toplotnoj obradi. Imajte na umu da vene na stabljikama ne omekšavaju nakon kuvanja, pa ih morate pažljivo ukloniti, počevši od uskog kraja stabljika.

Sam celer se može jesti u raznim salatama, kuvati u čorbama i supama. Ljubitelji zdrave ishrane piju sveže ceđeni sok od celera. Kao začin, celer se koristi sušen ili svež, pronalazeći primenu u marinadi veoma ukusnih zimskih turšija.

Celer savršeno dopunjuje ukus mesnih jela i jela sa krompirom. U SAD je vrlo uobičajeno da se stabljika celera potopi u dresing od plavog sira u kombinaciji sa pilećim krilcima, drugim predjelima ili glavnim jelima.

Semenke celera su veoma bogate esencijalnim uljima, zbog čega imaju prilično ljut miris. Ako želite da postignete intenzivniji ukus svog jela, posolite ih i dodajte.

Sveži koren celera se lepo dopunjuje sa jabukama i šargarepom. Od zgnječenog korena možete pripremiti koristan i vitaminski pire. Rendani koren je savršen dodatak sokovima od povrća.

Koristi od celera

Zdravstvene koristi od celera mogu se sažeti na sledeći način:

Koristi od celera

- Celer je bogat vitaminom C. Vitamin C pomaže u zaštiti imunog sistema i kod simptoma prehlade. Vitamin C takođe štiti telo od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Takođe smanjuje težinu inflamatornih stanja, kao što su astma, osteoartritis i reumatoidni artritis;

- Celer ima potencijalne koristi za smanjenje visokog krvnog pritiska;

- Celer pomaže u snižavanju nivoa holesterola u krvi;

- Celer ima diuretički efekat. Celer, koji obiluje kalijumom i natrijumom, mineralima najvažnijim za regulisanje ravnoteže tečnosti, stimuliše proizvodnju urina i tako pomaže organizmu da se oslobodi više tečnosti;

- Promovisanje optimalnog zdravlja. Celer sadrži jaka jedinjenja nazvana kumarini, koja pomažu u sprečavanju oštećenja koje slobodni radikali nanose ćelijama, smanjujući na taj način mogućnost mutacija ćelija i pojavu kancerogenih formacija;

- Celer ima odlična antiinflamatorna svojstva, pošto je u svom sastavu bogat antioksidansima. To je divna preventiva protiv srčanih problema i Alchajmerove bolesti;

- Sadrži tako važna vlakna u svom sastavu, koja podržavaju varenje. To je efikasan lek za zatvor i spor metabolizam;

- Sadrži vitamin K u svom sastavu, koji pozitivno utiče na srčani mišić;

- Celer je bogat fosforom, zbog čega je veoma koristan za zdravlje kostiju i zglobova;

- Pozitivno deluje na jetru i probavni sistem;

- Blagotvorno deluje na nervni sistem, a deluje i umirujuće;

- Generalno, korisne osobine celera duguju se njegovom jedinstvenom sastavu. Na primer, korenasto povrće je prava korisna bomba, jer je bogato mnogim vitaminima i mineralima koji pozitivno utiču na nokte, kožu i kosu;

- Pomaže u normalizaciji hormonskog nivoa u telu i pozitivno utiče na depresivno stanje tokom predmenstrualnog sindroma;

- Listovi celera imaju odličan antikancerogeni efekat. Zbog toga su posebno korisni za pušače, jer uništavaju karcinogene duvanskog dima;

- Listovi celera su bogati karotenom i vitaminom E, koji su veoma korisni za vid, kožu, kosu i nokte;

- Sok od celera se takođe koristi kao vitaminski dodatak;

- Listovi korenastog povrća su korisni i za prostatitis, a koriste se i za probleme s potencijom. Razlog za to je hormon androsteron, koji ima pozitivan uticaj na mušku snagu;

- Celer je dijetetski proizvod i 100 grama sadrži samo 16 kcal. Zato ga možete bezbedno dodati u svoj meni ako ste odlučili da izgubite višak kilograma;

- Povećava odbrambene sposobnosti organizma, zbog odličnog nutritivnog i vitaminskog sastava. Pored toga, celer može čak dodati dašak strasti vašoj vezi, jer poboljšava potenciju muškarca;

Lekovita svojstva celera

Celer

1. Pozitivno utiče na imuni sistem;

2. Odličan profilaktički agens za niz bolesti infektivne etiologije;

3. Pozitivno deluje na srčani mišić i krvne sudove;

4. Deluje umirujuće na nervni sistem;

5. Odlično profilaktičko dejstvo protiv ateroskleroze;

6. Preporučuje se za giht;

7. Pozitivno utiče na probleme sa bubrezima ili genitourinarni sistem, a takođe i na hipertenziju (visok krvni pritisak);

8. Pomaže lakšoj apsorpciji proteina, posebno u kombinaciji sa jelima od mesa;

9. Smanjuje sindrom bola kod gastritisa, čira na želucu i pomaže jetri;

10. Ima pozitivan efekat na ukupan sistem za varenje;

Celeru teško da biste našli alternativu, zbog njegovog bogatog sastava - vitamini grupe B, A, PP, C, K, gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor, folna kiselina, natrijum, mangan. Pored svega ovoga, povrće je malo kalorija, a takođe je bogat esencijalnim uljima, koja su posebno važna za telo.

Kontraindikacije za upotrebu celera

Celer neželjeni efekti

Koren celera sadrži supstancu apiol koja pojačava jačinu menstruacije, pa ga ne treba konzumirati tokom obilnog ciklusa.Iz istog razloga, biljka se ne preporučuje za upotrebu tokom trećeg trimestra trudnoća, kako ne bi izazvali prevremeni porođaj.

Zanimljiva činjenica je da je celer jedan od proizvoda koji imaju negativan sadržaj kalorija. To znači da tokom varenja telo koristi više energije nego što je prima. Zbog toga je celer divno sredstvo i pomoćnik u borbi protiv viška kilograma.

Celer takođe ne treba koristiti kod sledećih stanja:

1. Povećan krvni pritisak;

2. Kod proširenih vena i tromboflebitisa;

3. Kod odraslih pacijenata koji često imaju pogoršanje niza patologija;

4. U slučaju problema sa bubrezima i gastrointestinalnim traktom;

5. U slučaju enterokolitisa i kolitisa;

6. Kod bolesti žučnih kamenaca, holecistitisa, pankreatitisa.

Purin u celeru takođe negativno utiče na taloženje mokraćne kiseline u telu. Zbog toga se osobama koje imaju artritis ne preporučuje da u svoj jelovnik dodaju celer.

Da li se listovi celera mogu jesti?

Da, možete ih bezbedno koristiti i sirove i sušene. Njihovim dodavanjem u jelo oni će jelu dodati specifičan ukus. Listovi celera vizuelno podsećaju na listove peršuna, ali su mnogo aromatičniji i pikantniji.

Mršavljenje sa celerom

Celer je biljka od koje se mogu pripremiti mnoga dijetalna jela i kokteli tokom dijete za mršavljenje. Poznat je po svojim diuretičkim i laksativnim svojstvima, a nizak sadržaj kalorija - samo 33 na 100 g čini ga idealnim dijetetskim proizvodom. Specijalisti preporučuju da dani za relaksaciju ili dijete sa celerom ne budu više od 3.

Kada je povrće dodatni sastojak režima ishrane, ne postoje vremenska ograničenja za poštovanje dijete. Pomešajte koktele sa celerom, sokom od paradajza i jabukama i pored vitke figure obezbedićete svom telu pravu vitaminsku bombu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas