Sir je jedan od najpopularnijih mlečnih proizvoda i verovatno ima više varijacija od bilo kog drugog sličnog proizvoda. Razni tradicionalni sirevi sa svojim specifičnostima i kulinarskim karakteristikama nalaze se širom sveta.
Italija je zemlja sira, sa desetinama vrsta koje se nalaze u njenoj kulinarskoj istoriji. Jedan od najpopularnijih je Burata sir. To je tradicionalni italijanski sir napravljen od kravljeg mleka ili kombinacije kravljeg i ovčijeg mleka.
Mlečni proizvod potiče iz regije Lombardija u severnoj Italiji. Burata je meki, kremasti sir, obično upakovan u listove lešnika ili drugi sličan omot. Ima bogat i mlečni ukus sa mekom teksturom koju karakteriše tečno ili jezgro slično maslacu.
Najčešće kulinarsko jelo je salata Burata sa čeri paradajzom, ali evo nekoliko tajnih recepata i metoda za pripremu sira:
Testenina sa buratom
Kao remek-dela italijanske kuhinje, testenina i burata se savršeno slažu. Možete upariti bilo koju vrstu testenine sa sirom da biste se nakratko prevezli u Italiju. Jednostavno dodajte oceđenu buratu u toplu testeninu i začinite je komadićima svežeg povrća, kao što su paradajz, spanać ili pečene paprike. Važno je da se testenina prvo skuva, a zatim ocedi i ohladi. Zatim dodajte povrće i na kraju sipajte buratu. Na kraju začinite balzamičnim sirćetom ili maslinovim uljem.
Paprike punjene buratom
Još jedan kreativan i ukusan recept su punjene paprike sa buratom. Prvo izrežite paprike i svaku punite komadom burate. Zatim posolite i pospite biberom. Na kraju zapecite u rerni dok se paprika ne karamelizuje, a sir ne istopi.
Burata sa voćem i medom
Ako želite nešto slatko i slano, onda je Burata sa medom i voćem savršen recept za vas. Prvo isecite sir na tanke kriške. Zatim ih poređajte na pleh, poželjno je staviti specijalan papir. Na njih stavite narezano voće, a najbolje alternative su breskve, kruške i jabuke. Zatim ih poprskajte sa malo meda. Kada budete spremni, stavite pleh u zagrejanu rernu, vaša burata je gotova kada dobije zlatno braon boju.
Pica sa buratom
Italijanska jela se nastavljaju – Pica sa Buratom je sledeća ukusna ponuda koja vas može odvesti u italijansku kuhinju. Možete pripremiti bilo koju vrstu pice dodavanjem sira na vrh pice u poslednjim minutima pečenja. Sir će dati kremastu teksturu i jedinstven ukus jelu.
Jednostavni i brzi recepti sa Buratom
Ako tražite nešto ne tako komplikovano, ali konceptualno, onda su Burata sendviči pravi izbor za vas. Ovde možete eksperimentisati u skladu sa vašim ukusom, ali klasični sendvič Burata uključuje rukolu, paradajz i pršutu. Dodajte ih zajedno sa sirom i imate gotovo jelo.
Još jedna brza i jednostavna ideja za pripremu Burate su sveži bageti sa maslinovim uljem – ukusna, brza i jednostavna užina. Možete tostirati gotove ili domaće bagete, koje možete pokriti buratom i maslinovim uljem.
Komentari