bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Čuvanje mladog belog i crnog luka

Čuvanje mladog belog i crnog luka

Vyara KostadinovaVyara Kostadinova
Početnik
261
Mladi luk

Mladi crni luk ima mnogo kvaliteta, koje ima i stari crni luk. Dobro je da se upotrebljava odmah, nakon što je ubran u bašti ili kupljen na pijaci ili u prodavnici. Najbrže se kvare nežna pera. Ako sačekate sa pripremom mladog crnog luka, onda morate da uložite napor da prvo sačuvate zelena pera.

Njih operite neposredno pre upotrebe. Ako se ovoga ne pridržavate, pera će omekšati i biće gnjecava. Nikako ne treba da dinstate i pripremate mladi luk i da ga čuvate u najlonskim kesama.

Zamrznuti mladi luk je čudesan dodatak u svako jelo i uspomena na prolećne salate tokom zime. Prvo treba da ga operete, a nakon toga da ga dobro osušite. Nema potrebe da ga sušite ubrusom. Kada stoji neko određeno vreme, voda će se sama izgubiti sa površine. Nemojte da ljuštite spoljne delove luka, jer ga oni prirodno i dodatno štite kod zamrzavanja.

Isto se odnosi i na beli deo - koren. Kada ste oprali mladi luk i osušili ga, nasecite ga na što je moguće veće delove i stavite ga u najlonsku kesu - najbolje sa sistemom za zatvaranje. Potrudite se da zelena pera ne budu izlomljena i da ostanu cela. Možete da ih stavite odvojeno od belih delova ili u dovoljno veliku kesu.

Mladi beli luk je izuzetno korisno povrće. Sadrži vitamine B5, C, kalcijum, cink, gvožđe. Čuva se na hladnom i tamnom mestu, u otvorenoj kesi ili kutiji, kako se ne bi upario.

Mladi beli luk

Čenovi mogu da stoje i da imaju sveži izgled i ukus više od 8 nedelja, ako se ne odvajaju od glavica kod čuvanja, a u suprotnom slučaju će se pokvariti za manje od 10 dana.

Kod stavljanja mladog belog luka u zamrzivač se poštuju ista pravila kao kod mladog crnog luka. Prvo se luk dobro opere i ostavlja se da odstoji, kako bi se osušio. Nakon toga se vrhovi pera odstranjuju, a luk se seče iznad glavice - samo zeleni deo sa koga se pera listaju.

Preporučuje se da glavica belog luka ostane cela, a čenovi unutar nje neodvojeni. tada možete da krenete sa zamrzavanjem, tako što mladi i obrađeni beli luk ubacite u najlon kese.

Neki vole da zamrzavaju samo čenove. Tada se čenovi odvajaju i svaki čen se stavlja u kalup za led, sipa se voda i tada se čenovi zamrznu.

Najjednostavnije pravilo kod zamrzavanja mladog crnog i belog luka je da budu suvi i da se ne seckaju na previše sitne komade - na taj način se izbegava gubljenje ukusa i kvaliteta, a njihov oblik će se sačuvati maksimalno blizu prirodnom izgledu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest