Mladi Luk

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190184
Mladi luk

Svako zna koliko je povrće korisno i kako nam ono obezbeđuje zdravlje i dugovečnost. Jedno od najviše konzumiranog povrća na našoj trpezi jeste mladi luk, za kojeg mnogi ljudi i ne slute da je veoma bogat korisnim materijama, a samim tim veoma koristan i za naše zdravlje.

Istorija mladog luka

Ova veoma korisna biljka, a ujedno nimalo zahtevna, poreklom dolazi iz Azije. Tamošnji pasitri su shvatili da se lukovica ove biljke može konzumirati. U Egiptu se ova biljka, nakon pojave. gaji kao kultura.

Zanimljivo je da su lekovita svojstva mladog luka otrkili Grci, a rimski vojnici su ga konzumirali jer su smatrali da on povećava njihovu izdržljivost.

Sastav mladog luka

Mladi luk je prava riznica korisnih materija i vitamina. On je bogat vlaknima i šećerima, a od vitamina najviše sadrži vitamine B grupe, kao i vitamine C; D, E i K1.

Od minerala najviše sadrži gvožđe, kalijum, bakar, mangan, manezijum, natrijum, selen, cink i fosfor. U mladom luku ima i korisnih aminokiselina. Interesantno je znati da količina šećera u mladom luku je mnogo veća od one u kruškama i jabukama.

Sveži mladi luk

Gajenje mladog luka

Mladi luk

se može gajiti kako u zatvorenom prostoru, tako i na otvorenom. Obično se mladi luk gaji na površinama gde se posle njega sadi rani paradajz, patlidžan, kupus i paprike. Priprema zemljišta podrazumeva đubrenje i oblikovanje prostora za sađenje.

Lukovica se sadi 4-5 cm duboko u zemlji i rastojanje od jedne do druge treba da bude 5 cm. Sađenje može biti u jesen (od kraja septembra do kraja novembra), a na taj način se obezbeđuje mladi luk koji stiže u proleće. Mladi luk se može posaditi i u rano proleće, ali u tom slučaju se vađenje luka može očekivati u maju i junu.

Nakon što se lukovice posade na dubini od 4-5 cm, sledi njihovo prekrivanje zeljištem. Potrebno je da se zemljište čest čisti od korova i treba da bude rastresita, a to se postiže upotrebom raznim herbicida i redovnim okopavanjem.

Kada listovi mladog luka dostignu normalnu veličinu, onda sledi vađenje luka. Luk se vadi iz zemlje i čisti se od zemljišta i žutih listova.

Spremanje sa zelenim lukom

Mladi luk je dobro poznat u kulinarstvu, a zahvaljujući svom blagom ukusu, on ima široku upotrebu u spremanju raznih jela balkanske kuhinje. On je nerazdvojni deo zelene salate, koja je jedna od tipičnih prolećnih jela na našoj trpezi. U kombinaciji sa zelenom salatom, krastavcima i rotkvicama se dobija neverovatna salata, a postaje još više ukusna kada se doda so, sirće i ulje.

Mladi luk se može koristiti umesto crnog luka kod pravljenja ćufti od mlevenog mesa, u jelima sa pirinčem, čorbama i supama.

Jelo sa lukom

Jagnjetina sa mladim lukom je pravo uživanje za naša čula. Jedan od najlakših i najukusnijih načina za spremanje mladog luka jeste u kombinaciji sa kajganom. Može se koristiti za različite soseve, pogače i pite.

Predlažemo vam odličan i veoma lak recept za pogačice sa mladim lukom.

Potrebni sastojci: 150 ml kipuće vode, 3 kašike ulja, oko 300 g brašna, so i jedna veza mladog luka

Način pripreme: Pomešajte so i brašno i relijte vodom. Postepeno zamesite testo i nakon toga neka odstoji sat vremena. Zatim ga isecite na 7 - 8 parčeta. Svako parče razvijte u tanku koru, premažite ga uljem i posipajte preko sitno iseckan mladi luk.

Urolajte i uvijte u oblik puža. Kada ih uvijete, ponovo ih razvijte i pecite sa obe strane u tiganju sa malo ulja. Odmah poslužite.

Koristi od mladog luka

Mladi luk ima mnogobrojne koristi. On je bogat fitoncidima, koji telo štite od virusnih infekcija, a hlorofil u ovom luku je koristan u proizvodnji krvi.

Mladi luk je veoma korisno povrće kada je reč o stanjima kao što je prolećni umor, vrtoglavica, pospanost i avitaminoza. On, takođe, sadrži materije koje jačaju srčani mišić i zidove krvnih sudova.

Visok sadržaj kalcijuma i fosfora u ovom luku pozitivno utiču na zube. Mladi luk ima nizak glikemijski indeks, pa se zato preporučuje sportistima i osobama koje žele da smršaju.

Mladi luk je veoma koristan kod prehlade i gripa, jer fitoncidi uništavaju štetne mikroorganizme. Važno je napomenuti da mladi luk sadrži mnogo veće količine cinka u poređenju sa drugim zelenim povrćem.

Cink je veoma važan element, a nedostatak cinka može imati posledice kao što je lomljivost noktiju i opadanje kose, a takođe pogubni efekti se odražavaju i na ženski reproduktivni sistem, a kod muškaraca utiče na testosteron i aktivnost spermatozoida.

Mladi luk štiti od razvoja ateroskleroze, a znatne količine kalijuma i natrijuma u njemu pomažu u eliminaciji suvišnih tečnosti u organizmu. Pristustvo gvožđa pomaže u povećanju nivoa hemoglobina.

Jednim od nedavnih istraživanja je ustanovljeno da mladi luk sadrži velike količine kvercetina, poznatog antioksidansa, koji pomaže u borbi sa onkološkim oboljenjima.

Štetnost mladog luka

Mladi luk se ne preporučuje osobama koje imaju kolitis i gastritis, jer on povišava nivo kiselosti u želucu, a samim tim ga još više iritira. Osobe koje imaju osetljivu želudačno - crevnu sluzokožu bi takođe trebalo da izbegavaju konzumaciju ovog luka. Osobama koje imaju dijabetes i oboljenja jetre se savetuje izbegavanje ove namirnice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji