Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Sve o smeđem šećeru Muskovado

Sve o smeđem šećeru Muskovado

Smeđi šećer Muskovado

Svima nam je jasno da je veći deo smeđeg šećera na tržištu zapravo beli šećer sa naknadno dodatom melasom. Ali hajde malo da razgovaramo o ovom tamnijem prirodno smeđem šećeru. Da li je on skuplji? I šta tačno predstavlja šećer Muskovado (Muscovado)?

Odgovore na ova pitanja naći ćete niže u članku.

Šta predstavlja šećer Muskovado

Prosto rečeno, to je jedan nerafinisani šećer od trske, kod kog se melasa ne uklanja. Obično se on označava kao svetao (sa manje melase) ili taman (u obrnutoj varijanti).

Ukus i tekstura smeđeg šećera Muskovado

Ovaj šećer je neverovatan. Njegova tekstura je kao mokri pesak, vlažan i blago lepljiv. Kada ga okusite, prvo ćete osetiti slatkoću, koja se nakon toga brzo rastvara u bogatu biljnu gorčinu. Malo podseća na voćni ukus ili ukus karamele, što dovodi do izgradnje mnogo komplikovanijeg profila, nego kod običnog belog šećera ili čak drugih vrsta smeđeg šećera. On ostavlja intrigantan ukus.

Muskovado sadrži veće nivoe različitih minerala, nego obrađeni beli šećer i od nekih se smatra zdravijom opcijom.

Primena smeđeg šećera Muskovado

Osnove njegove primene su u hrani i poslastičarstvz, proizvodnji ruma i drugih oblika alkohola. Možete da dodate Muskovado u sos za roštilj ili druga pikantna jela. Budite sigurni - rezultati će biti odlični.

Koristite ovaj veoma vredan zaslađivač u receptima koji naglašavaju njegove komplikovane, ali fine arome, kao što su kolači sa đumbirom, sladoled, obični kolači i drugo. Dobro se slaže sa čokoladom i može da se meša i u kafi. On nudi dobru stabilnost na visokim temperaturama i ima relativno dug rok trajanja.

Istorija smeđeg šećera Muskovado

Većina ovog Muskovado smeđeg šećera od trske se dobija na ostrvu Mauricijus, kraj obala Afrike i Indije. Naziv Muskovado potiče iz portugalskog - açúcar mascavado (nerafinisani šećer).

Proces obrade šećera je stvoren na indijskom subkontinentu pre 8000 godina, kada se šećerna trska uzgajala civilizacija bronzanog doba.

Proizvodnja šećera bila je važan deo trgovine u britanskoj imperiji. Šećer je bio proizvođen u britanskim kolonijama u Zapadnoj Indiji, Indiji, Mauricijusu i na Fidžiju, kao i na drugim teritorijama, uključujući Kubu, francusku Zapadnu Indiju, Javu, Brazil, Puerto Riko, Filipine, Reunion, Luizianu. Proizvodnja šećerne trske često je uključivala i ropstvo ili eksploatacionu potčinjenost.

Sirovi šećer je bio poslat u Evropu - Englesku, gde je bio rafinisan i destilovan u rumu, veliki deo se prodavao po većim cenama. U Biharu, istočnom delu Indije, stvarane su i rafinerije šećera.

Proizvodnja smeđeg šećera Muskovado

Šećer Muskovado

Ukupna svetska proizvodnja je od 10 do 11 tona godišnje iz 20 zemalja. Najveći porizvođači su Indija, Kolumbija, Mijanmar, Pakistan, Brazil, Bangladeš i Kina.

U Indiji većina Muskovado šećera se proizvode od strane 150 malih i srednjih privatnih porizvođača, koji koriste tradicionalne organske metoda prerađivanja. Na ostrvu Mauricijus se koriste centrifuge nakog čega se melasa ostavlja da se iscedi. Proizvodnja Muskovada na Filičinima, Barbadosu i na drugim mesgtima imala je dug period dekadencije, kada su veliki mlinovi od malih farmera sa malim mlinovima preuzele proizvodnju šećera. Tokom poslednjih godina povećano interesovanje korisnika za zdravu i biološku hranu ponovo oživljava interesovanje za Muskovado šećer, stvarajući novo tržište za male mlinove.

Nutritivni sadržaj smeđeg šećera Muskovado

Što se prirodnije dobija, Muskovado šećer je još bogatiji hranljivim materijama, čuvajući većinu prirodnih minerala iz soka šećerne trske.

U 100 g šećera Muskovado:

Ukupne mineralne soli 740 mg

Fosfor (P) 3, 9 mg

Kalcijum (Ca) 85 mg

Magnezijum (Mg) 23 mg

Kalijum (K) 100 mg

Gvožđe (Fe) 1.3 mg

Kalorije 383 kCal

On je sjajan zdrav zaslađivač posebnog karaktera, koji ukoliko svaka domađica ovlada njime, može da stvori čuda u poslastičarskoj kuhinji! Probajte i Vi i nećete ostati razočarani, već naprotiv, dobićete neverovatnu slatkoću u vašem životu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest