Kada je reč o šećeru, mo pokušavamo maksimalno da ga izbegavamo nezavisno od toga da li je beli ili smeđi. Ali ovaj sastojak je deo dijete ljudi hiljadama godina.
Pored dobro poznatih negativnih efekata šećer ima i koristi, čak i da nisu toliko poznate: on ima visok kalorijski sadržaj koji u kratkom vremenu daje energiju. Lakše se metabolizuje i zasićeniji je u poređenu sa kukuruznim sirupom, bogat fruktozom, može lako da poveća krvni pritisak (što je dobra stvar u nekim situacijama) i ima antidepresivni potencijal (sada imamo potvrdu, čokolada leči depresiju).
Kada se ima u vidu da čovek prosečno konzumira 24 kilograma šećera svake godine (u visokoindustrijskim zemljama ova količina je veća), prirodno je da se zapitamo da li je ovaj sastojak poslednjih godina nije kriv za mnoga oboljenja tokom poslednjih decenija poput dijabetesa, gojazonsoti, kardiovaskularnih i oboljenja kostiju.
Da bismo pojasnili dilemu prvo treba da razgraničimo beli i smeđi šećer, zato što je opšte mišljenje da je druga varijanta zdravija. Delimično tačno, kao i što ćete otkriti u sledećim redovima!
Postoje dve vrste šećera - beli koji se proizvodi od šećerne repe i smeđi šećer koji se proizvodi od trske.
Šećerna trska je vrsta trave slična bambusu i dostiže visinu od 2 do 6 metara. Najveći proizvođači šećera od šećerne trske su indija i Brazil. Po boji je tamnosmeđa i vlažna. U potpunosti menja beli šećer za pripremu deserata, kolača i peciva. Čuva se u dobro zatvorenoj posudi.
Kada je jedan šećer rafinisan, to znači da je pročišćen. Za čišćenej od nečistoća koriste se različita jedinjenja poput mravlje kiseline, sumpor-dioksida, izbeljavajućih materija. Deo ovih materija ostaje u samom belom šećeru, zbog toga je toliko kritikovan od strane ljubitelja zdrave ishrane.
Nerafinisani šećer od šećerne trske ima prijatan ukus karamele. Generalno, obe vrste šećera se ne razlikuju mnogo po svom sastavu. Zahvaljujući nutricionistima šećer od šećerne trske je ponovo cenjen i preporučuje se kod zdravog režima ishrane. Njime se održavaju kilogrami i zdravlje ljudi, zato što ima nizak glikemijskiindeks. Ovaj šećer mogu da uzimaju i ljudi koji boluju od dijabetesa, ali oni sa tipom 2 moraju da paze.
Smeđi šećer od šećerne trske pomaže kod raka dojke i raka prostate. Korisnih materija u smeđem šećeru ima mnogo više. Njegova karamel boja i jaka aroma je zbog u njemu sadržanih kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, natrijuma. Jak i zasićen ukus čine ga poželjnim za zaslađivanje čaja ili kafe, ali bez preterivanja sa količinom.
Nerafinisani šećer obezbeđuje glukozu organizmu i čuva se u mišićima u obliku glikogena. Istopljena kašičica smeđeg šećera od šećerne trske u vodi pomaže kod fizičke iscrpljenosti i jake toplote. Njime ćete lakše hidrirati svoje telo.
Ojačavajuće deluje na bubrege, želudac, srce, oči, mozak. Kod preoblema sa cistitisom i bolovima može da se pripremi smesa od soka od đumbira, limete, šećera od šećerne trske i kokosovog mleka. Ova kombinacija daje dobar rezultat.
Kao što smo već spomenuli, zaslađivanje hrane šećerom bilo da je to običan ili šećer od šećerne trske, dobro bi bilo da se prave ograničenja u količini. Mnogi ljudi su zavisni od tih zaslađivača i ti nije dobro za naše telo.
Prekomerna upotreba šećera može da uzrokuje stanja poput dijabetesa ili narušenja sna.
Šećer je toksin koji se nalazi u osnovi mnogih oboljenja 21. veka i ne donosi čak toliko korisnih hranljivih materija ljudskom telu. Prema poslednjim proučavanjima prekomerna konzumacija je opasna, s obzirom na to da je osnovni krivac za oboljenja kao što su:
- Dijabets;
- Prekomerna gojaznost;
- Narušenja sna;
- Kardiovaskularna oboljenja;
- Rak;
- Ubrzava starenje.
Kako da izbacimo šećer ili barem da ga smanjimo?
- Šećer zamenite brašnom od rogača;
- Jedite više voća i povrća koje je prirodno slatko - na primer šljive, lubenicu, borovnice, dinju, kajsije, breskve, roze paradajz;
- Jedite male užine između obroka koje će smanjiti vašu želju za slatkim
- U kafu dodajte kokosovo ulje ili cimet - ovo će smanjiti vašu želju da je zaslađujete šećerom.
- Ako ipak ne možete da izbacite šećer, koristite šećer od šećerne trske kao alternativu belog šećera.
A evo i nečeg ukusnog sa smeđim šećerom kako bi vam bio slađi život: krem karamel sa smeđim šećerom ili pak jedan mekani kolač sa smeđim šećerom.
Komentari