Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Pačija jaja - nutritivni sastav i koristi

Pačija jaja - nutritivni sastav i koristi

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
216
kajgana od pačijih jaja

Da li ste se ikada zapitali zašto se na tezgama prodaju samo kokošija i prepeličja jaja, pošto znamo da su pačija jaja takođe veoma dobrog kvaliteta, koja po ničemu nisu inferiorna u odnosu na kokošija jaja. I pačija jaja su mnogo veća od kokošijih (oko 1, 5 do 2 puta veća), što bi ih zapravo učinilo mnogo pogodnijim za sve kulinarske primene.

Razlog za ovo leži u činjenici da je gajenje pataka mnogo radno intenzivnije i definitivno skuplje od uzgoja kokošaka. Pačija jaja možete dobiti samo na specijalizovanim farmama.

Ali hajde da pogledamo i nutritivnu vrednost pačijih jaja i šta bi ona mogla da urade za nas. Ipak, ako se malo više potrudite, možete pronaći pačja jaja.

Pored veličine, pačije jaje se razlikuje po ljusci u odnosu na kokošje, a pored čisto bele može da dobije plavo-zelenkaste nijanse. Mnogo je teže od kokošijeg jajeta, ali u pogledu nutritivne vrednosti nema mnogo razlike u odnosu na njega.

Glavna razlika je u tome što pačije jaje ima mnogo veći sadržaj masti, zbog čega se u mnogim zemljama ne preporučuje u ishrani male dece.

Pačije jaje sadrži vitamine A, B6, B12, E, D, K i folnu kiselinu, aminokiseline izoleucin, treonin, serin i dr., a među mineralima se izdvaja po prisustvu magnezijuma, selena, kalijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa, cinka i natrijuma.

pačija jaja

Za kuvanje jaja, koje se odvija u blago posoljenoj vodi, biće vam potrebno 10-13 minuta za tvrdo kuvana i 6-7 minuta za meko kuvana jaja.

Zbog većeg sadržaja masti, pačja jaja se smatraju posebno pogodnim za pravljenje testa za peciva, a u nekim azijskim zemljama pačija jaja se čak čuvaju kako bi im se produžio rok trajanja, koji je uglavnom do 7 dana.

Koristi od konzumiranja pačijih jaja su brojne, ali moramo napomenuti da imaju sposobnost da regulišu hormonsku neravnotežu, brinu o zdravlju naših očiju, pravilnom funkcionisanju kardiovaskularnog sistema, jačanju naših kostiju. i regulisanju ravnoteže vode u našem telu. Zbog prisustva folne kiseline u njihovom sastavu, njihova konzumacija se posebno preporučuje trudnicama.

Pačija jaja se takođe koriste za pravljenje maski za kosu kao i krema za lice. Protein u njima ima sposobnost da zatvori pore kože i ujednači ten, kao i opšte hranljivo dejstvo na kosu.

Možete bezbedno koristiti pačija jaja i u kuvanju i u kozmetičke svrhe. Koristi su zaista mnogobrojne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest