Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Principi i aspekti zdrave ishrane

Principi i aspekti zdrave ishrane

RuminaRumina
Početnik
21
Najvažniji opšti principi i aspehti zdrave ishrane

Najvažniji opšti principi i aspekti zdrave ishrane obavezni su za svakoga ko poštuje svoje telo i svoje zdravlje. Nutritivna inteligencija vam omogućava da sebi i svojim najmilijima obezbedite bolji život, jer hrana je ono što gradi ne samo našu fiziku već i našu psihu, a opet ona može da nas dovede do bolesti.

Ako ste i dalje na principu Ne jedem tako često kukuruzne štapiće, čips ili napolitanke, priuštiću si to sada! , vreme je da preispitate svoje stavove, jer kada naučite da dobro jedete zdravom i hranljivom hranom, svaki sledeći kolačić u kutiji ćete gledati kao hranu-otrov koji ulazi u tebe.

Ako pokušavate da sledite principe zdrave ishrane, trebalo bi da budete svesni sledećih pravila i da budete u stanju da:

1. Uspešno birate količinu i kvalitet hrane koja obezbeđuje sve što je potrebno za fizičko i psihičko blagostanje i istovremeno ne opterećuje organizam viškom metaboličkih otpadaka, koji se teško eliminišu;

2. Pravilna kombinacija hrane;

Zdrava ishrana

3. Odgovarajuće navike u ishrani;

4. Ishrana prilagođena individualnim karakteristikama (starost, pol, podložnost bolestima, način života itd.).

Evo šeme odvojene ishrane u kojoj nije važno samo šta jedete, već kada i kako, i pomoću koje gubite težinu bez pridržavanja nekoj posebnoj dijeti.

1. Veoma je zdravo i nema kontraindikacija ispiranje usta uljem. Ujutru na prazan stomak, čim ustanete iz kreveta, uzmite 1 kašiku ulja i držite je u ustima 10-15 minuta. Potom se ispljune bela gusta supstanca koja je veoma toksična. Usta se temeljno isperu vodom, a zatim se zubi isperu pastom za zube;

2. Svako jutro na prazan stomak popijte 1 kašiku sveže ceđenog limunovog soka plus 1 kašiku kvalitetnog nerafinisanog hladno ceđenog maslinovog ulja;

3. Zatim popijte biljni čaj. Doza za 2 čaja za odrasle je: u 500 ml ključale vode staviti 1 supenu kašiku prethodno opranog bilja. Kuvajte 5 do 7 minuta i pijte 200 ml dnevno.

4. Posle 30 minuta jedite voće.

Losos, voće i orašasti plodovi

5. Doručkujte. Doručak može biti: integralna testenina, proso, heljda, čia, kinoa, ovsena kaša sa suvim voćem i kiselo mleko ili jogurt; Druga opcija je kompletan doručak, a dozvoljen je čak i engleski doručak, sve dok nema hleba. Za doručak se jede samo jedna vrsta od navedenih;

6. Sačekajte najmanje 3 sata nakon doručka. Ako se radi o strogom režimu razdvojene ishrane - nema ručka. Ako ne – ručak se sastoji od konzumiranja samo 1 obroka (posnog ili mesa sa povrćem), bez mešanja sa drugim namirnicama, već samo uz obilnu salatu prema godišnjem dobu;

7. Posle ručka sačekajte najmanje 3 sata, a kada jedete meso ili teško svarljivu hranu - 4 sata, a možete napraviti popodnevnu užinu ili samo večeru. Možete jesti orašaste plodove - kikiriki, orahe, lešnike, suncokret, ali samo sušene i neslane. Možete piti sveže mleko ili jogurt, ali bez mešanja sa drugim namirnicama. Posle 3-4 sata, u zavisnosti od konzumirane hrane, možete večerati.

8. Za večeru treba pojesti samo jedno jelo (mesno ili posno) sa dosta salate.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest