Bonapeti.rs»Članci»Kulinarske Vesti»O smeđem šećeru

O smeđem šećeru

Jana G.Jana G.
Početnik
165
Smeđi šećer

Smeđi šećer je prvi, neobrađeni šećer. Što je šećer tamniji, toliko više ima organskih primesa od soka šećerne trske ima u njemu. Što je belji, on je više rafinisan.

Smeđi šećer je šećer koji nije prečišćen od melase. Melasa je korisna, zato što sadrži mnogo mikroelemenata - kalijum, kalcijum, gvožđe i mnoge druge.

Po količini mineralnih sastojaka - kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum, fosfor, natrijum, cink - smeđi šećer je značajno bolji od belog. U smeđem šećeru ima više vitamiana B nego u belom.

Po kaloričnosti, smeđi i beli šećer nemaju razlike. Sa upotrebom smeđeg šećera ne možete se sačuvati od gojenja i ateroskleroze, pošto obe vrste sadrže jednaku količinu ugljenih hidrata.

Sorta smeđeg šećera koja se najčešće sreće je Demerara - dobio je ime po nazivu britanske kolonije u Južnoj Americi, poznatoj danas kao Hajana.

To je bilo mesto odakle je Velika Britanija dugo godina dobijala šećernu trsku. Uprskos tome što se danas britanski šećer proizvodi na drugom mestu, ime je ostalo.

Kristali šećera Demerara su tvrdi i dosta krupni, zlatnobraon boje. Šećer Demerara je najbolji prijetelj kafe i čaja, kao i voćnih kolača.

Poznata sorta smeđeg šećera je Muskovado. Tako se tradicionalno, pre mnogo godina, nazivao prljavi šećer. On se dobijau u Americi prilikom prvog kuvanja soka od šećerne trske, a nakon toga su ga izvozili i pročišćavali u šećernim fabrikama.

Kafa

Ali i do dana današnjeg on sadrži veliku količinu melase. Dovoljno je da otvorite hermetički zatvoreno pakovanje ovog šećera da bisete videli da je pravi - sitnog je zrna, lepljiv i vlažan.

Muskovado se proizvodi u dve vrste - taman i svetao. Odgovarajući je za različite vrste glazura i nadeva, ali ne preporučuje se za zaslađivanje čaja ili kafe, zbog jakog ukusa melase.

Smeđi šećer Turbinado, po ukusu i hemijskom sastavu je mnogo blizak šećeru Demerara, ali se proizbodi na sasvim drugačiji način. Sirovi sastojak se obrađuje sa vodenom parom, turbinom - odatle i ime šećera.

Tako se po površini šećernih kristala odvaja veliki deo melase, zato su oni suvi, krupni i ne lepe se.

Boja Turbinado šećera varira od svetlobraon do zlatne. Proizvodi se u Kolumbiji i na Havajima, poznat je kao havajski šećer.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest