Šećer u prahu je mehanički samleven kristal-šećer. U pripremi šećera u prahu se ne primenjuje tretiranje hemijskim sastojcima, već samo specijalne mašine, koje melju šećer od kristala u fin prah.
Šećer u prahu ima sve kvalitete, prednosti, nedostatke i svojstva koje ima beli kristal-šećer, koji se dobija iz šećerne repe ili šećerne trske. Osim belog šećera, postoji i smeđi šećer, od koga se ne pravi šećer u prahu. Istoriju šećera možemo proslediti nekoliko hiljada godina unazad, u Indiji i Kini, gde se isprva dobijao od šećerne trske. Dosta kasnije postaje rasprostranjen u Persiji i Egiptu, a nakon toga ga je Aleksandar Makedonski, u vreme svojih osvajačkih pohoda, preneo u Grčku i Rim.
Nutritivne vrednosti i sastav šećera u prahu
Hranljiva vrednost u 100 g u odnosu na preporučenu dnevnu dozu
Energija - 1619 kJ (390-399 Kcal); Ugljeni hidrati - 99.98 g; Šećeri - 99.80 g; Saharoza - 99.80 g; Glukoza - 0 g; Fruktoza - 0 g; Laktoza - 0 g; Maltoza - 0 g; Vlakna - 0 g; /> Masnoće - 0.1 g; Proteini - 0 g; Voda - 0, 03 g; Vitamini: Riboflavin (B2) - 0.019 mg (1%); Minerali: Kalcijum, Ca - 1 mg (0%); Gvožđe, Fe -0.01 mg (0%); Kalijum, K - 2 mg (0%).
Preporučena dnevna doza šećera
Tokom 2003. godine, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) utvrđuje zdravu dnevnu dozu unosa šećera - ne više od 10% kalorija. U gramovima se dobija količina čistog šećera ne više od 60 g za muškarce i 50 g za žene. Gazirana pića i čak i hladni čajevi takođe sadrže šećer - oko 40 g. Dnevna doza se dostiže ispijanjem 2-3 šolja kafe sa šećerom.
Odabir i čuvanje šećera u prahu
Šećer u prahu se uglavnom može naći u pakovanjima od 500 g i 1 kg, u najlonskim vrećicama, a cena mu je primetno veća od cene rafinisanog belog šećera. Kada kupujete šećer u prahu, obratite pažnju na njegov sastav, koji treba da je lak i nedeponovan. Obavezno pogledajte i rok upotrebe. Otvoreno pakovanje se svaki put treba dobro zatvoriti, i mora se čuvati na suvom i prohladnom mestu. Šećer se najbolje čuva u hermetički zatvorenim posudama, a ne u otvorenoj kutiji ili kesi. Ne čuvajte šećer u prahu na vlažnim mestima.
Visoka temperatura takođe nije dobar prijatelj šećera - kako kristalnog, tako i u prahu. Osim toga, važno je ne čuvati šećer u blizini proizvoda koji imaju jak ili neprijatan miris. Šećer ne upija samo vodu, već i okolne mirise, protiv čega najviše pomažu hermetičke posude.
Ukoliko ste teglu koristili za čuvanje proizvoda sa jakim mirisom, nemojte je koristiti za čuvanje šećera. Kupite novu teglu ili koristite neku sa neutralnim mirisom. Obe vrste šećera treba povremeno protresti. Ovo je neophodno da se šećer ne bi sabio od sopstvene težine.
Upotreba šećera u prahu u kulinarstvu
Šećer u prahu je veran prijatelj većine slatkiša, torti, glazura i kremova, koje sami pripremate kući, ali i onih, koje kupujemo gotove. Redovno posipamo sveže pečen kuglof prosejanim šećerom u prahu, a slatki beli prah se obavezno stavlja i preko slatke pite sa bundevom i različitih voćnih deserata, kojima daje finalni izgled.
Postoji nekoliko slatkih iskušenja, koja ne bi bila toliko dobra, da nema šećera u prahu - fondan, šećerna glazura, šećerni sirup, šećerno testo i td. Nama omiljene puslice ne bi imale tako finu i nežnu teksturu, ako nema finog belog slatkog praha.
Napravite sami šećer u prahu
Šećer u prahu možete jednostavno napraviti u kućnim uslovima, a jedini uslov je da imate na raspolaganju očišćen mlin za kafu. Stavljajte po 2-3 kašike kristal-šećera u mlin, zatvorite i meljite, dok ne osetite da se je i poslednji kristal pretvorio u fin prah. Ukoliko nemate mlin, možete i ručno, u avanu, dobiti dobre rezultate, i jedino je važno da se naoružate strpljenjem i energijom za produženo trljanje.
Recept za šećernu glazuru
Prosejati šećer u prahu i umutiti ga sa 2-3 kašike vode. Mešati dok se ne dobije glatka smesa, a gotovom glazurom preliti slatkiše i kolače.
Recept za puslice
Umutiti 3 belanca i dodati 150 g šećera u prahu, na pari, uz neprestan mešanje. Od dobijene smese špricom oblikovati puslice na ubrusu, i sušiti ih u slaboj rerni, na 100 stepeni.
Recept za šećerno testo
U posudu na vatri staviti 150 ml vode i 70 g maslaca. Čim se maslac istopi, skloniti sa vatre i dodati odjednom 150 g brašna. Energično mešati drvenom kašikom, dok se ne dobije testo koje se odlepljuje od zidova. Testo razvući na radnoj površini, i ostaviti ga da se malo, ali ne u potpunosti, ohladi. Možete ga prekriti folijom, da ne se ne bi napravila korica dok stoji. Nakon toga početi sa dodavanjem 500 g šećera u prahu u delovima, i mesiti, dok testo ne upije celu količinu šećera i ne postane homogeno. Ukoliko je potrebno, dodati više od date količine. Gotovo šećerno testo možete obojiti sa nekoliko kapi boje za kolače, ili ga ostaviti tako.
Ovako pripremljeno šećerno testo se koristi za pravljenje šećernih figura, za prekrivanje slatkiša i torti, itd.
Štetnost šećera u prahu
Za šećer u prahu važe sve negativne posledice prekomerne upotrebe običnog šećera. U suštini, rafinisani šećeri su više štetni nego korisni za čoveka. Šećer stvara idealnu sredinu u ustima za razvitak bakterija. Preterivanje sa slatkišima vodi do pojave zubnog karijesa.
Ukoliko često jedete slatkiše i druge namirnice, koje sadrže šećer, to je pretpostavka za smanjenje zaštitnih funkcija organizma. Šećer smanjuje sposobnost belih krvnih zrnaca da ubijaju bacile, što vodi do potiskanja imuniteta. Preterivanje sa proizvodima od šećera može dovesti do zatvora i do pogoršanja pamćenja.
Rafinisani šećer, uključujući i šećer u prahu, igra ulogu i u pojavljivanju podmukle hipoglikemije i početku dijabetesa kod odraslih. Unos velikih količina šećera vodi do infarkta miokarda.
Kod ljudi koji unose 110 g šećera (što je isto što i 22 kašičica šećera) postoji pet puta veća opasnost od srčanog udara, nego kod ljudi koji unose 60 g (12 kašičica) šećera. Postoji čak i dijagnostikovana zavisnost od šećera, koju prate konkretni simptomi i kod koje treba primeniti odgovarajuće lečenje.
Komentari