Bonapeti.rs»Članci»Kulinarske Vesti»Ovu je 5 znakova da Keto dijeta nije za vas!

Ovu je 5 znakova da Keto dijeta nije za vas!

EliEli
Pomoćnik kuvara
209
Keto dijeta

/undefined /undefined /undefined b/undefined 5 znakova da keto dijeta nije za vas.

Dijete nisu za svakoga. Zbog jednog ili drugog razloga, mi smo skloni da činimo NEzadovoljstvo režimu ishrane i dijetama.

Poslednjih godina sve veća popularnost ima ketozna dijeta, poznata još i kao keto dijeta. U osnovi, ona je slična svakoj drugoj visokoproteinskoj i dijeti sa malo ugljenih hidrata. Kod nje je glavni akcenat u proteinskoj ishrani i masnoćama koje se konzumiraju na račnun ugljenih hidrata.

Osnovni sastojci keto dijete su meso, masna riba, jaja, mlečni proizvodi (sa visokim procentom masti), orašasti plodovi, začini, avokado i voće i povrće sa niskim sadržajem ugljenih hidrata.

Namirnice koja spadaju u kategoriju "zabranjeno" su šećer, žitarice, mahunarke, skrob, slatkiši, alkohol i proizvodi sa niskim sadržajem masti. Ukratko, dijeta zabranjuje svaku hranu, koja u svom sastavu ima visoku količinu ugljenih hidrata.

Međutim, kao i svaki režim ishrane tako i keto dijeta nije za svakog. Evo nekoliko razloga zbog kojih treba da prestanete da pričinjavate sebi diskomfort.

Ovo je 5 znakova da keto nije za vas

1. Ne volite je ili je bukvalno mrzite

Neki ljudi ne mogu da uzimaju masnoću u velikim količinama, a to je osnova ove dijete. Ako gutanje masne hrane vodi do mučnine, povrćanja i diskomforta, znači da je vreme da prestanete sa dijetom i da pređete na drugu. Ipak, ona se drži da bi se došlo do zdravog načina života, ali nećemo da govorimo o zdravom načinu života ako nam pričinjava nezadovoljstvo.

2. Imate hormonalne probleme

Hormonalne bolesri i disbalans mogu biti različiti i u svim varijetetima su krajnje neprijatni. Sa keto dijetom se ekstremno gubi kilaža. Nažalost, brzo mršavljenje dovodi do hormonalnog disbalansa. Mogu se pojaviti problemi kod borbe sa oboljenjima štitne žlezde, policistični sindrom itd. Keto dijeta može promeniti i menstruaciju.

3. Nervozna stomak

Keto dijeta je dosta siromašna vlaknima i ugljenim hidratima što može dovesti do zatvora, nadutosti, gasova, gladi, dehidratacije, razdraženog želuca i creva. Ako osetite nervozu i diskomfort u oblasti želuca ili creva, obavezno prekinite keto dijetu.

4. Ne osećate se dobro

Štetnost keto dijete

Nakon početka dijete ćete verovatno primetiti da vas ne drži pažnja, gubite koncentraciju i ne možete da se organizujete. Možete osetiti umor, glavobolju, grčeve u mišićima i emocionalna rastrojstva - brzo se nervirate, nagla promena emocija, a u težim slučajevima može doći i do depresije. Razlog svih tih promena je nedostatak kalijuma, natrijuma, magenzujuma, gvožđa i drugih važnih minerala.

5. Imate ili ste imali kamen u bubregu

Nagla promena u ishrani ima ozbiljan uticaj na ceo organizam. Slična nagla promena od raznovrsne ishrane do visokoproteinske hrane utiče na bubrege, štitnu žlezdu i žuč. Dijeta smanjije novo pH u krvi, što znači da krv postaje kiselina. Kao što svi znamo, krv cirkuliše kroz naše telo. Prolazi kroz bubrege ili žuč, ova kisela krv može da dovede do stvaranja kamena u ovim organima.

VAŽNO: Ako ste podložni nekim od ovih problema i simptoma, opisanih iznad, treba pažljivo da procenite da li je ova dijeta za vas. Preporučuje se konsultovanje sa lekarom da bi profesionalac mogao da kaže da li bi bilo razumno da je počnete.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest