bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Voće najbogatije gvožđem

Voće najbogatije gvožđem

Denimira AnelovaDenimira Anelova
Početnik
28
Voće najbogatije gvožđem

Kada govorimo o snabdevanju organizma gvožđem, većina nas odmah pomisli na najpoznatije izvore ovog vrednog elementa među prehrambenim proizvodima - meso, spanać, koprivu, heljdu i druge.

Ali skoro nam nikada ne pada na pamet da se gvožđe nalazi i u voću. Ne sve vrste voća, naravno, ali neke su fantastični izvori gvožđa i njihovo konzumiranje u većim količinama može nas zaštititi od anemije.

Evo voća sa najviše gvožđa.

Nar

Ovo egzotično i kiselkasto voće ne samo da snabdeva organizam gvožđem, već i podržava rad kardiovaskularnog sistema u celini. Poboljšava prenos kiseonika u sva tkiva i organe, stimuliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca i poboljšava rad srca. Najbolje je uzimati ga u obliku sveže ceđenog soka.

Borovnice

Mali plodovi sadrže neočekivano veliku količinu gvožđa. Osim što stimulišu proizvodnju krvi, poboljšavaju i samu funkciju srca. Zbog toga se preporučuje unos 100-150 grama voća dnevno. Pogodne su sve vrste borovnica.

Crna ribizla

Crna ribizla

Još jedno voće male veličine i kiselkastog ukusa. Zanimljiva je činjenica da pored rasprostranjene tamnoplave - crne i crvene ribizle postoji i bela ribizla koja takođe sadrži veliku količinu gvožđa. Može se konzumirati kao sveže voće, sveži sok ili u obliku džemova, želea, sirupa. Naravno, najkorisnija je bez termičke obrade.

Sušeno voće

Među njima, najvredniji izvori gvožđa su urme, smokve, suvo grožđe i kajsije. Oni su pravo bogatstvo za srce, kardiovaskularnog sistema i proizvodnje krvi. Prednost je što se mogu konzumirati tokom cele godine, čak i kada nisu dostupne sveže na tržištu. Kada birate da jedete sveže ili smrznute, odlična opcija je da ih dodate u zdrav smuti sa visokim sadržajem gvožđa.

Šljive

Šljive su voće sa gvžđem
Fotografija: Couleur/ pixabay.com

Za razliku od drugog egzotičnijeg voća, šljiva je kod nas vrlo uobičajeno voće, nudi se sveža i sušena. Procenjuje se da 100 grama šljive sadrži približno 10 odsto dnevnih potreba ljudskog tela za gvožđem. Lako se vari i brzo povećava nivo hemoglobina u krvi. Samo osobe sa problemima žuči i želuca treba da uzimaju suve šljive sa oprezom, jer mogu izazvati iritaciju.

A kako bismo bili još korisniji sa idejama za dobijanje gvožđa, predlažemo da pogledate ove recepte za kolač od šljiva, korisne salate od nara ili izaberete neki od ovih ukusnih predloga sa borovnicama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest