bonapeti.rs»Članci»Dijeta kod Problema»Ishrana kod niskog hemoglobina

Ishrana kod niskog hemoglobina

DesislavaDesislava
Početnik
661
Dijeta kod niskog hemoglobina

Hemoglobin je protein u crvenim krvnim zrncima, koji igra važnu ulogu kada je reč i dobrom zdravlju. On transportuje kiseonik u celo telo. Gvožđe je osnovni element koji dolazi iz hrane i neophodan je za sintezu hemoglobina.

Dijeta sa niskim sadržajem gvožđa može da dovede do niske koncentracije hemoglobina u organizmu, do stanja koje se zove anemija usled nedostatka gvožđa. Dijeta koja sadrži namirnice bogate gvožđem može da leči i da spreči nizak nivo hemoglobina u krvi.

Hrana bogata gvožđem

Crveno meso, tamno meso domaćih ptica, tunjevina, losos, džigerica, žumace u jajetu, integralne žitarice i žitarice bogate gvožđem su neki od najboljih izvora gvožđa. Neko voće i povrće, uključujući suvo grožđe, kajsije, šljive, grašak, pasulj, sočivo, brokoli, spanać, kupus i špargle, takođe sadrže veliku količinu gvožđa.

Apsorpcija gvožđa

Sadržaj gvožđa u namirnicama može biti podeljeno u dve kategorije, gvožđe iz proizvoda životinjskog porekla i gvožđe iz voća i povrća. Prva vrsta gvožđa iz proizvoda životnjskog porekla, kao što je crveno meso, žumance u jajetu i domaće živine, se lako apsorbuje u organizmu, a druga vrsta se teže apsorbuje.

Džigerica

Namirnice bogate vitaminom C, uključujući citrusno voće i sokove, paradajz, brokoli, jagode i paprike mogu da pomognu povećavanju usvajanja gvožđa u telu. Drugi pak elementi, otkriveni u hrani, uključujući kalcijum iz mlečnih proizvoda i tanin iz nekih vrsta čajeva, mogu zasmetati usvajanju gvožđa, kada se konzumiraju zajedno tokom obroka.

Pri niskom hemoglobinu, telu je potrebno povećanje količine gvožđa, ovo se nalaže i tokom perioda bržeg rasta između 7 i 12 meseci bebama je potrebno 11 mg gvožđa dnevno. Maloj deci uzrasta između 1 do 3 godine je potrebno od 7 mg gvožđa dnevno, a deci uzrasta između 4 i 8 je potrebno 10 mg gvožđa dnevno, a nakon toga 8 mg gvožđa dnevno uzrasta uzmeđu 9 i 13 godina.

Od 14 do 19 godina, muškarcima je potrebno 11 mg gvožđa dnevno, dok je kod žena povećana potreba gvožđa, zbog gubitka gvožđa prilikom menstruacije u tom periodu, potrebno im je 15 mg gvožđa dnevno. Odraslim muškarcima uzrasti između 19 i 50 godina je potrebno 8 mg gvožđa dnevno, a ženama 18 mg gvožđa dnevno. Muškarcima i ženama iznad 50 godina je potrebno 8 mg gvožđa dnevno.

Pored ishrane bogate gvožđem, vaš lekar može da vam prepiše dodatke gvožđa za korigovanje njegovog nedostatka. Uvek s lekarom razmotrite sve dodatke vitamina i minerala pre nego što počnete da ih uzimate. Dok je vašem telu potrebno gvožđe za dobro zdravlje, previše gvožđa može da bude toksično.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest