Svi roditelji dobro znaju da je pravilna ishrana deteta glavni faktor od kojeg zavisi njihovo zdravlje, rast i razvoj. Njihov meni treba da bude pažljivo odabran i da uključuje raznovrsnu i zdravu hranu, bogatu hranljivim sastojcima koji su potrebni detetu, mineralima i vitmainima.
Jedna od korisnih i cenjenih hranljivih materija je gvožđe. To je mikroelement, koji je od posebnog značaja za zdravlje, pošto se nalazi u svakoj ljuskoj ćeliji. Stimuliše proces rasta i jača protivne snage organizma. Učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i snabdeva kiseonikom tkiva i organe u telu.
Mnoga propučavanja pokazuju da je gvožđe izuzetno korisno za mozak dece. On je potreban za pravilno funkcionisanje ćelija mozda i pomeže umnom razvoju.
Grupa naučnika u Pensilvaniji je proučavala 1500 dece i mladih uzrasta od 8 do 24 godine, izmerili su u tu svrhu nivo gvožđa u njhovom mozgu. Prema zabeleženim rezultatima, deca koja nisu imala dovoljno ovog mikroelementa, teže su uspela da se izbore sa postavljenim zadacima za rasuđivanje i orijentaciju u prostoru.
Prilikom nedostatka gvrožđa u organizmu se oštećuju kognitivne funkcije, pošto se on skladišti u neuronima mozga na bazalnim ganglijama u centru mozga. Zao neki naučnici preporučuju deci i mladima da piju dodatke sa gvožđem dok ne napune 25 godina.
Simptomi nedostatka gvožđa se najčešće izražavaju kao slabost, jak umor, glavobolja, loša koncentracija, bol u grudima, opadanje kose, lomljive nokte, bledu kožu.
Evo izvora gvožđa u zavisnosti od hrane koja obavezno treba da se nalaze u dečijem meniju:
- Meso - ptičije meso - guščije, pačetina, piletina: crveno meso: crna džigerica, bubrezi. Najbolje se usvaja gvožđe koje se nalazi u životinjskim proizvodima;
- Riba i morski plodovi - školjke, ostrige, hobotnica, škampi, losos i druge vrste ribe su dobar izvor gvožđa:
- Jaja i mlečni proizvodi - žumance jajeta je veoma bogato gvožđem, takođe kačkavalj, koziji sir, sir parmezan, kiselo mleko;
- Variva - Većina variva kao što je pasulj, sočivo, bob, leblebije sa visokim sadržajem gvožđa;
- Voće i povrće - od zelenog povrća najbogatiji ovim komponentom su spanać, brokoli, prokelj, špargle, kopriva, zelje, celer, peršun. Od voća - kivi, borovnice, lubenica, dinja, mango, kao i citrusi - pomorandže, limun, mandarine, grejpfrut;
- Žitarice - preproučuju se integralni proizvodi - ovsene mekinje, pšenica, kao i pirinač;
- Orašasti plodovi i suvo voće - suncokre, brazilski orah, pinjoke, suve kajsije i suve breskve daju organizmu dobru količinu gvožđa.
Komentari