Iđirot

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41195
Iđirot

Iđirot (Acorus calamus) je višegodišnja biljka koja je poznata od davnina. Potiče sa Himalaja i pripada porodici Acoraceae.

Rizom iđirota je mirisan, dugačak i debeo, puzav i prekriven ostacima listova. Rizom dostiže dužinu do 3 cm. Iz njega svake godine rastu nadzemni delovi. Završni pupoljak svakog proleća razvija stabljiku koja nosi cvet i lišće. U osnovi, listovi su crveno-ljubičasti.

Cvetovi iđirota su brojni, sitni, zelenkasto-žute boje. Plod je suvo zrno, ali u našim klimatskim uslovima plodovi nikada ne sazrevaju, zbog čega se biljka kod nas razmnožava vegetativno. Rizomi i listovi imaju vatreni ukus i prijatan miris.

Sastav iđirota

Iđirot sadrži eterično ulje, gorki glikozid akorin, holin, tanine, alkaloid kalamin, smolu, sluz, vitamin C itd.

Skupljanje i skladištenje iđirota

Iđirot raste u močvarnim predelima duž reka.

Upotrebni deo biljke je rizom. Vadi se u proleće - april ili u jesen - oktobar. Nakon vađenja, rizom se ljušti, seče i suši u hladu ili u sušari na temperaturi do 40 stepeni.

Propisno osušena biljka ima žuto-braon boju spolja i belu iznutra. Rok trajanja celog korena je 3 godine, a isečenog korena - 2 godine.

Osušen i upakovan iđirot može se kupiti i u specijalizovanim travarnicama, čija je cena oko 1 evra za 50 g.

Koristi od iđirota

Koreni iđirota pomažu iskašljavanje, stimulišu, deluju na ublažavanje bolova i dezinfekciju. Ova biljka se koristi za lečenje prehlade, gubitak apetita, srčane i bubrežne probleme, gorušicu, kašalj, reumatizam. Pomaže u jačanju nervnog sistema i poboljšanju vida i pamćenja.

Iđirot deluje stimulativno na apetit, što ga čini pogodnim za osobe koje pate od dispepsije i anoreksije. Utvrđeno je da sok rizoma iđirota pojačava lučenje hlorovodonične kiseline koja se nalazi u želucu.

Biljka ima veoma dobro tonizujuće i dejstvo protiv gasova, poboljšava varenje i poboljšava rad gastrointestinalnog trakta.

Brojna istraživanja pokazuju da iđirot ima antispazmodičko, uspavljujuće, analgetičko i sedativno dejstvo. Iđirot pomaže kod amnezije, hipohondrije, palpitacije, hroničnog bronhitisa.

Eterično ulje iđirota ima široku primenu u prehrambenoj, konditorskoj, parfimerijskoj i industriji likera.

Narodna medicina sa iđirotom

Biljka iđirot

U narodnoj medicini, rizom biljke koristi se za bolesti bubrega i žuči, anemiju, bolove u stomaku, dijareju, gasove, žuticu, neredovne menstruacije.

Za spoljnu upotrebu, biljka se preporučuje za ispiranje usta kod krvarenja desni i zubobolje, za kupke kod čireva i gnojnih rana, za zdravu kosu.

Za unutrašnju upotrebu 1 kašičicu iđirota preliti sa 400 ml ključale vode. Potopite 1 sat i procedite. Pijte 15 minuta pre jela, 4 puta dnevno, po 1 šolju.

Žvakanje korena iđirota izaziva mučninu i povraćanje, zbog čega se koristi za odvikavanje od pušenja.

Štete od iđirota

Iđirot treba veoma pažljivo koristiti jer je otrovna biljka. Primenjuje se na recept i pod nadzorom specijaliste kako bi se izbegle neželjene komplikacije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni