Biljke su čudesni sastojci prirode koji nam mogu pomoći kod brojnih problema. To su prirodni lekovi koji su, za razliku od drugih, jeftiniji, prijatniji, a ponekad i efikasniji. Možete ih uzgajati u svojoj bašti ili kupiti, važno je da kod kuće uvek imate bar nekoliko biljaka. Možete sušiti bosiljak, čubar, origano, majčinu dušicu i sve druge biljke koje koristite u svakodnevnom životu.
Oni koji se pridržavaju ovog pravila znaju da ne možete čuvati i konzumirati biljke ako se one nisu osušile. Dobra stvar je što čak i kada se osuše, biljke ne gube korisna svojstva. Pitanje je kako da sušimo biljke, ako ih nismo kupili u ovom obliku.
Evo nekoliko načina za sušenje biljaka
Ljudi se sve više odlučuju za sušenje biljaka na vazduhu - najefikasniji i najpopularniji metod. Potreban vam je list papira, novine, kuhinjska rolna ili nešto na šta ćete rasporediti iskidano lišće biljaka. Stavite ih u posudu, na tanjir ili poslužavnik, na primer, a gornji deo treba pokriti da se zaštiti od insekata, prašine i drugih zagađivača. Stavite posudu sa začinskim biljem na mesto daleko od svetlosti i vetra. Listove je dobro okrenuti na jednu, pa na drugu stranu na 12 sati da se ne bi ubužali i da bi se dobro osušili. Proces traje oko 2-3 dana. Videćete da su se listovi osušili jer su lakši i stvaraju više zvuka.
Brži način od gore navedenog je da sušite biljke u rerni. Ovde se mora voditi računa, jer ako biljke izgore, one će izgubiti korisna svojstva i ukus. Ovaj postupak se radi tako što se listovi ponovo odvajaju i stavljaju u pleh za pečenje. Pokrijte ih i ostavite da odstoje 30 minuta na 40-50 stepeni. Posle pola sata okrenite ih i ponovo uključite rernu na 30 minuta. Po isteku ovog sata isključite rernu i ostavite je otvorenu da se biljke ohlade. Za još sat vremena biće spremne da se skladište.
Gotovo nepoznata metoda je ona koja se tiče sušenja u mikrotalasnoj pećnici. Veoma brzo i zahtevno sušenje. Princip je isti, listovi treba da budu na papiru i prekriveni njime. Ne držite ih duže od minut, minut i po u mikrotalasnoj pećnici. U slučaju da počnu da gore, odmah ih izvadite. Ako nakon ovog minuta biljke nisu potpuno suve, možete ih pustiti još 30 sekundi.
Komentari