Izomalt

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190186
Izomalt

Izomalt predstavlja zamenu šećeru. Smatra se da je to prirodna materija i bezopasna, a takođe i da je pogodna za svakog ko želi da ograniči unos šećera.

Izomalt pripada grupi prirodnih zaslađivača, koje organizam lako usvaja i kao i sam šećer, obezbeđuje organizmu potrebnu energiju.

Za razliku od izomalta, veliki deo sintetićkih zamena, kao što je saharin, aspartam i ostali, nemaju energetsku vrednost i organizam ih ne usvaja.

Izomalt je proizvod koji se dobija od šećerne repe, čiji sastojci se prerađuju dvojnom metodom.

Dobijeni sastojak ima prirodan ukus i predstavlja vrstu šećera, koja količinski zamenjuje šećer u odnosu 1:1, što je dosta u poređenju sa drugim zaslađivačima. Prednosti izomalta zaslužuju posebnu pažnju.

Izomalt je otkriven 1956. godine kao nusproizvod pri dobijanju dekstrana od saharoze. Široka upotreba izomalta u prehrambenoj industriji počinje 1990. godine. Nakon što se ustanovilo d je beopasan, upotreba izomalta se odobrava u SAD.

Cvekla

Odabir i čuvanje izomalta

U specijalizovanim prodavnicama se može naći temperiran izomalt, koji je prethodno ojačan. Potrebno je samo da se otopi u mikrotalasnoj pećnici i spreman je za pravljenje dekoracija. Prodaje se u raznim bojama - zlatna, bela, ljubičasta, zelena, narandžasta. Cena mu je oko 700 dinara za 250 g.

Kulinarska primena izomaltom

Izomalt je pogodan za pravljenje dekoracija od šećera, može se koristiti za pravljenje figurica od šećera, ukrasa za tortu i zaista neverovatnih ukrasa za najrazličitije deserte.

Izomalt se najčešće nudi u obliku granula. Dodaje se 10% vode i granule se rastvaraju, kako bi se dobila smesa za pravljenje ukrasa od vučenog šećera. Izomalt se može koristiti i sa silikonskim kalupima.

Sve što pretekne od izomalta, može se ponovo koristiti i topiti.

Izomalt se koristi u proizvodnji poslastičarskih proizvoda, mekih i tvrdih bombona, sladoleda, čokolade, želatinastih proizvoda, žvaka, džemova i drugih.

Izomalt obezbeđuje potrebnu slatkoću i čvrstinu. Svi slatkiši, koji sadrže izomalt, imaju dve velike prednosti - ne lepe se za ruke i ne postaju meki kada se temperatura poveća. Tačka topljenja izomalta je 145 stepeni. U prehrambenoj industriji je poznat kao E953.

Šećerno testo

Koristi od izomalta

Izomalt ima prirodni ukus čistog šećera, a takođe doprinosi boljem ukusu u ustima. Izomalt štiti zube od kvarenja, jer poseduje stabilnu molekularnu strukturu i ne predstavlja plodno tle za razvoj mikroorganizama u ustima.

To je tako jer bakterije ne mogu da koriste izomalt, tj. nemogu da se hrane njime, pa samim tim ne uspevaju da stvore štetne kiseline za zube. Istovremeno, ovaj zaslađivač smanjuje stvaranje zubnog kamenca i potpomaže stvaranje zubne gleđi.

Izomalt se mnogo sporije i u manjem stepenu razlaže u poređenju sa šećerom. Zbog toga se nivo glukoze i insulina u krvi sporije povišava, ali i znatno manje, pa se organizam na taj način ne opterećuje. Ova prednost izomalta je veoma važna, pogotovo za dijabetičare.

Izmolat sadrži dvaput manje kalorija od šećera. Ljudski organizam koristi sao 50% kalorija izomalta, pa ga to čini odličnim za ljude koji žele da održe ili da smanje telesnu težinu.

Zanimljivo je da ovaj zaslađivač podstiče rad želuca i peristaltiku. Takođe, nikako ne treba zanemariti ni njegovu moć da pojačava prirodni ukus namirnica.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji