Bonapeti.rs»Članci»Konservansi i E-dodaci
Konzervansi i E-dodaci

Konservansi

Konzervansi sa informacijom o njima i njihovoj primeni. Vrste konzervansa . Štetno delovanje konzervansa.
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
MonkMonk
14. dec.
1
Koristi od Monka nisu malobrojne. Sami plodovi, od kojih se proizvodi prirodni zaslađivač, vekovima se koriste u kineskoj narodnoj medicini. Monk u kulinarstvu
NeotamNeotam
14. sep.
Dijabetičari već mogu da jedu svoje omiljene deserte, zamenjujući šećer neotamom, pri čemu on nema štetene posledice po njihovo zdravlje.
Kalijum Sorbat (Е202)Kalijum Sorbat (Е202)
18. avgust
Šta je kalijum sorbat sa šifrom E202 i šta treba da znamo o njemu? Kada koristimo kalijum sorbat ili gde ga nalazimo na ambalaži robe koju konzumiramo?
Е252 - definicija, primena i svojstvaЕ252 - definicija, primena i svojstva
15. avgust
Šta predstavlja E252. Za šta se koristi kalijum nitrat. Korisna i štetna svojstva E252. Da li je opasan E252?
Guar GumaGuar Guma
11. maj
E412 je dodatak u ishrani guar guma. Guar guma usporava kristalizaciju leda, i zbog toga se koristi u sladoledima, ka i u desertnim kremovima. Kako se dobija guar guma i da li je štetna?
Ksantan gumaKsantan guma
10. maj
Ksantan guma je prvi put proizvedena u Sjedinjenim Državama sredinom 20. veka. Ksantan guma - koristi, primena i bezbednost. Kompatibilnost ksantan gume sa drugim dodacima.
NišadorNišador
31. mart
Nišador ili amonijum hlorid /NH4Cl/ u čistom obliku je beli kristalni prah bez mirisa, neprijatnog ljutkastog, gorko-slanog ukusa
Acesulfam KAcesulfam K
15. januar
Acesulfam K, poznatiji kao E950 je veštački zaslađivač. Acesulfam K je 200 puta slađi od šećera. Acesulfam K je niskokaloričan, ali brojna istražicanja mu pripisuju kancerogene efekte.
Jabučna kiselinaJabučna kiselina
15. januar
Jabučna kiselina je dvobazna organska kiselina. Jabučna kiselina se koristi u prehrambenoj industriji pod nazivom E296. Izvori jabučne kiseline.
Salicilna KiselinaSalicilna Kiselina
11. januar
Salicilna kiselina je supstanca, prvi put dobijena iz kore bele vrbe i listova zimzelene biljke gaulterije. Salicilna kiselina spada u grupu lekova, koji se nazivaju keratolitici. Salicilna kiselina u kozmetici.