Acesulfam KKonzervansi i E-dodaciAcesulfam K
15. januar
Tanja Radmanovac
Jabučna kiselinaKonzervansi i E-dodaciJabučna kiselina
15. januar
Tanja Radmanovac

Konzervansi

Konzervansi sa informacijom o njima i njihovoj primeni. Vrste konzervansa. Štetno delovanje konzervansa.
Agar Agar
Agar Agar
Agar agar ili samo agar je želatinasta smesa - polisaharid, koji se dobija od nekoliko vrsta crvenih algi. Agar agar ima osobinu da jako želira namirnice. ...
Amonijačna Soda
Amonijačna Soda
Amonijačna soda, poznata još i kao amonijum karbonat, predstavlja roze bele, sive ili bezbojne kristale, koji imaju veoma izražen miris amonijaka. ...
Eritritol
Eritritol
Eritritol /Erythritol или (CH2OHCHOH)2/ je beli kristalni alkohol šećera, koji veoma podseća na kristalni šećer i koristi se kao zamena za šećer. Eritritol ...
Ksilitol
Ksilitol
Ksilitol je beli kristalni prah, koji nema miris, ali zato ima veoma sladak ukus koji se čak poredi i sa samim šećerom. Ksilitol je jedan od najčešće ...
Sorbitol
Sorbitol
Sorbitol /Sorbit/ je alkohol koji ima sladak ukus i veliku rastvorljivost u vodi. Sorbitol je poznat i sa nazivom sorbit i E420. Sorbitol postoji i kao ...
Ksilitol
Ksilitol
Postoje mišljenja di ksilitol nije štetan da je čak i koristan. Specijalisti tvrde da unos ksilitola smanjuje rizik od karijesa za čak 80 . Neki naučnici ...
Sorbitol
Sorbitol
Sorbitol je dijetetski suplement koji se odnosi na stabilizatore, dodate prehrambenim proizvodima, radi očuvanja njihove viskoznosti i konzistencije, poznat ...
Izomalt
Izomalt
Izomalt predstavlja zamenu šećeru. Izomalt je proizvod koji se dobija od šećerne repe, čiji sastojci se prerađuju dvojnom metodom. Upotreba izomalta.
Natrijum Benzoat
Natrijum Benzoat
Iako se proizvođači namirnica dosta oslanjaju na ovaj konzervans, naučnici su otkrili i njegove negativne osobine. E211 se povezuje na samo sa brojnim ...
Aspartam
Aspartam
Aspartam je veštački zaslađivač, iz grupe veoma efektnih zaslađivača. Sastav i štetnost aspartama. Smatra se, da aspartam može da nude uzročnik 92 oboljenja.