bonapeti.rs»Članci»Konservansi i E-dodaci
Konzervansi i E-dodaci

Konservansi

Konzervansi sa informacijom o njima i njihovoj primeni. Vrste konzervansa . Štetno delovanje konzervansa.
Acesulfam KKonzervansi i E-dodaciAcesulfam K
15. januar
Tanja Radmanovac
Jabučna kiselinaKonzervansi i E-dodaciJabučna kiselina
15. januar
Tanja Radmanovac
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Agar AgarAgar AgarAgar agar ili samo agar je želatinasta smesa - polisaharid, koji se dobija od nekoliko vrsta crvenih algi. Agar agar ima osobinu da jako želira namirnice. Agar agar je poznat i kao E406.
Amonijačna SodaAmonijačna SodaAmonijačna soda, poznata još i kao amonijum karbonat, predstavlja roze bele, sive ili bezbojne kristale, koji imaju veoma izražen miris amonijaka. Amonijačna soda se dobija sintetičkim putem. Amonijačna soda u kulinarstvu. Amonij
EritritolEritritolEritritol /Erythritol или (CH2OHCHOH)2/ je beli kristalni alkohol šećera, koji veoma podseća na kristalni šećer i koristi se kao zamena za šećer. Eritritol može da se koristi za kuvanje u kući.
KsilitolKsilitolKsilitol je beli kristalni prah, koji nema miris, ali zato ima veoma sladak ukus koji se čak poredi i sa samim šećerom. Ksilitol je jedan od najčešće korišćenih zamena za šećer. Koristi i štete od ksilitola.
SorbitolSorbitolSorbitol /Sorbit/ je alkohol koji ima sladak ukus i veliku rastvorljivost u vodi. Sorbitol je poznat i sa nazivom sorbit i E420. Sorbitol postoji i kao dodatak ishrani koji pripada grupi stabilizatora, koji se mogu sresti u pojedinim namirnicama u prodavn
KsilitolKsilitolPostoje mišljenja di ksilitol nije štetan da je čak i koristan. Specijalisti tvrde da unos ksilitola smanjuje rizik od karijesa za čak 80 . Neki naučnici smatraju da E 967 može da bude uzrok stvaranja nekih tumora.
SorbitolSorbitolSorbitol je dijetetski suplement koji se odnosi na stabilizatore, dodate prehrambenim proizvodima, radi očuvanja njihove viskoznosti i konzistencije, poznat kao E420.
IzomaltIzomaltIzomalt predstavlja zamenu šećeru. Izomalt je proizvod koji se dobija od šećerne repe, čiji sastojci se prerađuju dvojnom metodom. Upotreba izomalta.
Natrijum BenzoatNatrijum BenzoatIako se proizvođači namirnica dosta oslanjaju na ovaj konzervans, naučnici su otkrili i njegove negativne osobine. E211 se povezuje na samo sa brojnim alergijskim reakcijama, već i sa oboljenjima raka.
AspartamAspartamAspartam je veštački zaslađivač, iz grupe veoma efektnih zaslađivača. Sastav i štetnost aspartama. Smatra se, da aspartam može da nude uzročnik 92 oboljenja.