Bonapeti.rs»Članci»Konservansi i E-dodaci
Konzervansi i E-dodaci

Konservansi

Konzervansi sa informacijom o njima i njihovoj primeni. Vrste konzervansa . Štetno delovanje konzervansa.
MonkKonzervansi i E-dodaciMonk
14. dec.
1
Kristina Chernikova
NeotamKonzervansi i E-dodaciNeotam
14. sep.
Kristina Chernikova
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Е252 - definicija, primena i svojstvaЕ252 - definicija, primena i svojstva
15. avgust
Šta predstavlja E252. Za šta se koristi kalijum nitrat. Korisna i štetna svojstva E252. Da li je opasan E252?
Guar GumaGuar Guma
11. maj
E412 je dodatak u ishrani guar guma. Guar guma usporava kristalizaciju leda, i zbog toga se koristi u sladoledima, ka i u desertnim kremovima. Kako se dobija guar guma i da li je štetna?
Ksantan gumaKsantan guma
10. maj
Ksantan guma je prvi put proizvedena u Sjedinjenim Državama sredinom 20. veka. Ksantan guma - koristi, primena i bezbednost. Kompatibilnost ksantan gume sa drugim dodacima.
NišadorNišador
31. mart
Nišador ili amonijum hlorid /NH4Cl/ u čistom obliku je beli kristalni prah bez mirisa, neprijatnog ljutkastog, gorko-slanog ukusa
Acesulfam KAcesulfam K
15. januar
Acesulfam K, poznatiji kao E950 je veštački zaslađivač. Acesulfam K je 200 puta slađi od šećera. Acesulfam K je niskokaloričan, ali brojna istražicanja mu pripisuju kancerogene efekte.
Jabučna kiselinaJabučna kiselina
15. januar
Jabučna kiselina je dvobazna organska kiselina. Jabučna kiselina se koristi u prehrambenoj industriji pod nazivom E296. Izvori jabučne kiseline.
Salicilna KiselinaSalicilna Kiselina
11. januar
Salicilna kiselina je supstanca, prvi put dobijena iz kore bele vrbe i listova zimzelene biljke gaulterije. Salicilna kiselina spada u grupu lekova, koji se nazivaju keratolitici. Salicilna kiselina u kozmetici.
Agar AgarAgar Agar
03. januar
Agar agar ili samo agar je želatinasta smesa - polisaharid, koji se dobija od nekoliko vrsta crvenih algi. Agar agar ima osobinu da jako želira namirnice. Agar agar je poznat i kao E406.
Amonijačna SodaAmonijačna Soda
30. dec.
Amonijačna soda, poznata još i kao amonijum karbonat, predstavlja roze bele, sive ili bezbojne kristale, koji imaju veoma izražen miris amonijaka. Amonijačna soda se dobija sintetičkim putem. Amonijačna soda u kulinarstvu. Amonij
EritritolEritritol
29. nov.
Eritritol /Erythritol или (CH2OHCHOH)2/ je beli kristalni alkohol šećera, koji veoma podseća na kristalni šećer i koristi se kao zamena za šećer. Eritritol može da se koristi za kuvanje u kući.
KsilitolKsilitol
28. nov.
Ksilitol je beli kristalni prah, koji nema miris, ali zato ima veoma sladak ukus koji se čak poredi i sa samim šećerom. Ksilitol je jedan od najčešće korišćenih zamena za šećer. Koristi i štete od ksilitola.
SorbitolSorbitol
18. okt.
Sorbitol /Sorbit/ je alkohol koji ima sladak ukus i veliku rastvorljivost u vodi. Sorbitol je poznat i sa nazivom sorbit i E420. Sorbitol postoji i kao dodatak ishrani koji pripada grupi stabilizatora, koji se mogu sresti u pojedinim namirnicama u prodavn
SorbitolSorbitol
25. sep.
Sorbitol je dijetetski suplement koji se odnosi na stabilizatore, dodate prehrambenim proizvodima, radi očuvanja njihove viskoznosti i konzistencije, poznat kao E420.