Acesulfam K
Konzervansi i E-dodaci

Acesulfam K

Acesulfam K, poznatiji kao E950 je veštački zaslađivač. Acesulfam K je 200 puta slađi od šećera. Acesulfam K je niskokaloričan, ali brojna istražicanja mu pripisuju kancerogene efekte.

1

Konzervansi

Konzervansi sa informacijom o njima i njihovoj primeni. Vrste konzervansa. Štetno delovanje konzervansa.
Konzervansi - Jabučna kiselinaKonzervansi i E-dodaci

Jabučna kiselina

15.01.2018

Jabučna kiselina je dvobazna organska kiselina. Jabučna kiselina se koristi u prehrambenoj industriji pod nazivom E296. Izvori jabučne kiseline.

Konzervansi - Salicilna KiselinaKonzervansi i E-dodaci

Salicilna Kiselina

11.01.2018

Salicilna kiselina je supstanca, prvi put dobijena iz kore bele vrbe i listova zimzelene biljke gaulterije. Salicilna kiselina spada u grupu lekova, koji se nazivaju keratolitici. Salicilna kiselina u kozmetici.

Konzervansi - Agar AgarKonzervansi i E-dodaci

Agar Agar

03.01.2018

Agar agar ili samo agar je želatinasta smesa - polisaharid, koji se dobija od nekoliko vrsta crvenih algi. Agar agar ima osobinu da jako želira namirnice. Agar agar je poznat i kao E406.

Konzervansi - Amonijačna SodaKonzervansi i E-dodaci

Amonijačna Soda

30.12.2017

Amonijačna soda, poznata još i kao amonijum karbonat, predstavlja roze bele, sive ili bezbojne kristale, koji imaju veoma izražen miris amonijaka. Amonijačna soda se dobija sintetičkim putem. Amonijačna soda u kulinarstvu. Amonij

Konzervansi - EritritolKonzervansi i E-dodaci

Eritritol

29.11.2017

Eritritol /Erythritol или (CH2OHCHOH)2/ je beli kristalni alkohol šećera, koji veoma podseća na kristalni šećer i koristi se kao zamena za šećer. Eritritol može da se koristi za kuvanje u kući.

Konzervansi - KsilitolKonzervansi i E-dodaci

Ksilitol

28.11.2017

Ksilitol je beli kristalni prah, koji nema miris, ali zato ima veoma sladak ukus koji se čak poredi i sa samim šećerom. Ksilitol je jedan od najčešće korišćenih zamena za šećer. Koristi i štete od ksilitola.

Konzervansi - SorbitolKonzervansi i E-dodaci

Sorbitol

18.10.2017

Sorbitol /Sorbit/ je alkohol koji ima sladak ukus i veliku rastvorljivost u vodi. Sorbitol je poznat i sa nazivom sorbit i E420. Sorbitol postoji i kao dodatak ishrani koji pripada grupi stabilizatora, koji se mogu sresti u pojedinim namirnicama u prodavn

Konzervansi - KsilitolKonzervansi i E-dodaci

Ksilitol

04.10.2017

Postoje mišljenja di ksilitol nije štetan da je čak i koristan. Specijalisti tvrde da unos ksilitola smanjuje rizik od karijesa za čak 80 . Neki naučnici smatraju da E 967 može da bude uzrok stvaranja nekih tumora.

Konzervansi - SorbitolKonzervansi i E-dodaci

Sorbitol

25.09.2017

Sorbitol je dijetetski suplement koji se odnosi na stabilizatore, dodate prehrambenim proizvodima, radi očuvanja njihove viskoznosti i konzistencije, poznat kao E420.

Konzervansi - IzomaltKonzervansi i E-dodaci

Izomalt

21.09.2017

Izomalt predstavlja zamenu šećeru. Izomalt je proizvod koji se dobija od šećerne repe, čiji sastojci se prerađuju dvojnom metodom. Upotreba izomalta.

Konzervansi - Natrijum BenzoatKonzervansi i E-dodaci

Natrijum Benzoat

06.09.2017

Iako se proizvođači namirnica dosta oslanjaju na ovaj konzervans, naučnici su otkrili i njegove negativne osobine. E211 se povezuje na samo sa brojnim alergijskim reakcijama, već i sa oboljenjima raka.