Aspartam

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196254
Dijet kola

Aspartam je veštački zaslađivač, koji se koristi kao dodatak ishrani i zamena je za šećer. Spada u grupu sintetičkih zaslađivača, i ne može se apsorbovati u organizmu, za razliku od, na primer, glukoze. Zaslađivači, kao što su sorbitol, manitol, ksilitol i hidrogenisan glukozni sirup, imaju skoro jednaku kaloričnu vrednost kao i rafinisan šećer i zamenjuju ga u mnogim pakovanim namirnicama, ali se ne apsorbuju lako u organizmu.

Aspartam je niskokalorični NutraSweet u trgovačke svrhe, koji se upotrebljava masovno u prehrambenoj industriji za zaslađivanje svakakvih mogućih proizvoda. Drugi nazivi za aspartam su: Saccharin, Equal, Nutrasweet, Monsanto, Searle, Equal Measure, Spoonful, Canderal (E951).

Za ljude, koji imaju dijabetes ili jednostavno ne žele da unose nepotrebne kalorije, aspartam je jedno od rešenja za zaslađivanje kafe ili čaja. Postoji već ogroman broj proučavanja, koja dokazuju štetne posledice upotrebe aspartama, i još veći broj protivnika ovog veštačkog zaslađivača, koga često opredeljuju kao "slatku smrt", "sporu smrt", "slatki ubica" i td.

Sa druge strane brega stoje proizvođači i firme, koji primenjuju aspartam u proizvodnji i ispitivanjima različitih instituta, finansiranih od njih, koja ne pokazuju štetu od minimalnih količina aspartama, koji se stavlja u proizvode. Kao odgovor na ovo, protivnici aspartama vraćaju udarac, govoreći da se aspartam ne treba čak ni nazivati dodatkom ishrani, i da se uopšte upotrebljava. On nije prirodan proizvod, ne poboljšava ishranu čoveka i nije bezopasan.

Ljuti protivnici aspartama su kategorični u tvrdnji da je nepravilno odobren od strane Zdravstvene federacije SAD-a za namirnice i lekove (FDA), Ogranka u Kanadi za zaštitu zdravlja, Svetske zdravstvene organizacije, kao i od preko 100 drugih regulatornih tela. Dokazano je da se aspartam u tečnostima pretvara u formaldehid pri zamrzavanju, i poguban je upravo za dijabetičare.

Flaše kole

Trovanje aspartamom i štete od njega se pojavljuju postepeno, kada se sekundarni proizvodi aspartama skladište u masnoćama u telu. Neretki su klinički slučajevi različitih komplikacija i oboljenja, prouzorkovanih aspartamom. U stvari, aspartam prouzrokuje imitiranje određene bolesti, pa zato lekari vrlo često ne mogu da postave pravilnu dijagnozu. Veruje se da jsu štete po telo, nanete konzumacijom aspartama nepovratne.

Aspartam, koji je oko 200 puta slađi od šećera, je otkrio zaposleni u farmaceutskoj kompaniji "Sarl" Džim Šlater, 1965. godine, sasvim slučajno dok je pokušavao da otkrije nove metode lečenja čireva na želucu, i konkretnije, specijalan lek protiv čira. Nevoljno je, dok je pravio eksperimente, prosipao supstancu iz epruveta, i ustanovio njen sladak ukus. Ovaj sintetički zaslađivač je napravljen od dve aminokiseline - fenilalanina i asparginske kiseline.

1980. godine, Public Board of Inquiry jednoglasno zabranjuje upotrebu aspartama.

Dolaskom Ronalda Regana na vlast, direktor Agencije za namirnice i lekove Artur Hejs daje zeleno svetlo za upotrebu zaslađivača. Tokom sledećih godina nastupa jedna složena mreža političkih i lobističkih manipulacija, a kao rezultat toga, aspartam postaje miljenik prehrambene industrije i preovlađuje svetsko tržište.

Sastav aspartama

Aspartam sadrži asparginsku kiselinu, fenilalanin i zanemarljive količine metanola, koji je otrovan u većim količinama (nekoliko desetina ili stotina grama). Sastojci u aspartamu su u odnosu oko 50% fenilalanina, 40% asparginske kiseline i 10% metanola.

Asparginska kiselina u je prirodna i nije esencijalna aminokiselina. Među njenim funkcijama su stvaranje nove DNK i neurotransmiter u mozgu. Priroda je napravila naša tela tako da ne mogu da kontrolišu količine asparginske kiseline u sebi. Ukoliko postoji višak asparginske kiseline, telo je pretvara u energiju, a kod nedostatka - telo je stvara.

Fenialanin je esencijalna aminokiselina, koja deluje kao stimulator sinteze tirozina i neurotransmitera. Za sintezu fenilalanina tirozina, potreban je poseban enzim. Metanol je alkohol, i otrovan je u većim količinama. U aspartamu ovog alkohola ima jako malo, i ne smatra se opasnom količinom. Postoje tvrdnje da ima više metanola u soku od paradajza nego u jednom dijetetskom gaziranom napitku.

Gde se sadrži aspartam

Žvake

Aspartam se koristi u velikom broju proizvoda na tržištu. Sve, na čijoj etiketi piše "light" je sa dodatim aspartamom. Čak i žvake, koje su omiljene deci, su zaslađene aspartamom. Ovaj zaslađivač se široko primenjuje u pripremi mnogih gaziranih pića i voćnih sokova, slatkiša, pa čak i nekih kolača i proizvoda štandovima sa dijetetskom hranom.

Na primer, u jednoj flaši običnog soka od paradajza se može naći oko 0.085 g aspartama. U dijetetskim bezalkoholnim pićima je sadržaj oko 0.024 g, a u nekim voćnim sokovima čak i manji. Trenutno se aspartam dodaje u više od 6000 prehrambenih proizvoda i pića, i prodaje se u skoro 100 država.

Pre oko 22 godina, NutraSweet potpisuje sporazum sa vodećim kompanijama za gazirana pića, i do današnjeg dana se njihovi proizvodi proizvode sa ovim zaslađivačem. Ironična je činjenica da aspartam najviše štete donosi dijabetičarima, a stavlja se u najvećim količinama u dijetetske proizvode.

Štetnost aspartama

Smatra se da aspartam može da prouzrokuje 92 bolesti, uključujući i smrt, u najređim slučajevima. Šokirajuće je da je evidentiran i jedan smrtni slučaj, prouzrokovan redovnom konzumacijom namirnica sa aspartamom. Da je aspartam odgovoran za oko 75% neželjenih reakcija, pričinjenih dodacima ishrani, dokazuju izveštaji Sistema za praćenje neželjenih reakcija ka FDA, i od 1985. godine do sada, postoji zvanični registar 92 simptoma od preko 10 000 zvanično predatih žalbi (trenutno broj raste).

Ogroman broj istraživanja dokazuje da aspartam prouzrokuje mnoge komplikacije, za koje u većini slučajeva mislimo da su rezultat stresne svakodnevice, umora, i stresa. Među njima su glavobolja, umor, vrtoglavica, depresija, mučnina, gojenje, osipi, problemi sa sluhom i vidom, osećaj straha, problemi sa srcem i otežano disanje, problemi sa pamćenjem, gubitak čula ukusa, poremećen govor, nesvestica, bolovi u zglobovima, i td.

Maska za kiseonik

Na dugačkom spisku bolesti, prouzrokovanih aspartamom, su dijabetes, artritis, skleroza, psihičke bolesti, uništavanje moždanih ćelija, srčane bolesti, nesvestice i konvulzije, visok krvni pritisak, naglo gojenje, gubitak vida, ćelavost, sterilitet.

Stručnjaci strogo preporučuju da ne konzumiraju namirnice sa dodatim aspartamom ljudi koji imaju zdravstvene probleme, povezane sa multiplom sklerozom, epilepsijom, tumorima na mozgu, sindromom hroničnog umora, Parkinsonovom bolešću, dijabetesom, Alchajmerovom bolešću, sindromom deficita pažnje i autizmom, jer se ove dijagnoze mogu pogoršati upotrebom aspartama.

Vrlo često su simptomi, koji se pojavljuju kao rezultat toksičnog delovanja aspartama, slični pomenutim bolestima. U nekim slučajevima se negativne posledice odmah pojavljuju, a u drugim slučajevima se pojavljuju nakon nekoliko godina.

Tako da dobro razmislite kakve zaslađivače koristite, i u kojim količinama unosite aspartam u svoje telo. Kao što je već bilo reči, toksičnost zaslađivača se skladišti u telu, i često je okidač za različite i više nego ozbiljne bolesti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji