Neotam

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
318834
Neotam

Neotam je veštački nenutritivni zaslađivač, koji je između 7.000 i 13.000 puta slađi od šećera. Neotam je takođe poznat pod šifrom E 961 i N-(N-(3, 3-dimetilbutil)-L-alfa-aspartil)-L-fenilalanin 1-metil estar. Koristi se za zaslađivanje svih vrsta hrane i pića, a može se koristiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim prehrambenim ili neprehrambenim zaslađivačima.

Ovu zamenu za šećer telo dobro apsorbuje i ne akumulira se u njemu. Pored toga, Neotam je odobrila Evropska unija 2010. godine i do sada nisu pronađeni nikakvi neželjeni efekti.

Neotam je bio predmet više od stotinu studija. Nakon pregleda studija, američka Federalna uprava za hranu i lekove (FDA) objavila je da je upotreba neotama kao zaslađivača i arome u hrani i pićima potpuno bezbedna i da nema nikakvih efekata na naše telo i razvoj. Procena američke Uprave za hranu i lekove zasnovana je na studijama sprovedenim na ljudima i životinjama koji su unosili količine neotama daleko veće od očekivanog nivoa potrošnje.

Rezultati istraživanja potvrđuju da neotam mogu da koriste čak i trudnice i dojilje, deca i osobe sa dijabetesom i oboleli od fenilketonurije. Ima isti sladak ukus kao šećer, ali zbog jakih svojstava zaslađivanja treba ga koristiti u izuzetno malim količinama.

Sastav Neotama

Neotam sadrži aminokiseline, asparaginsku kiselinu i fenilalanin.

Istorija neotama

Sladoled

Neotam je proizvod kompanije NutraSweet, koja je takođe stvorila aspartam. Neotam su proizveli hemičari krajem dvadesetog veka. Cilj je bio da se novi veštački zaslađivač učini znatno slađim od aspartama i da se lakše rastvori u vodi i alkoholnim pićima. Pored toga, proizvođači su želeli da neotam ne ostavlja gorak ukus, kao većina veštačkih zaslađivača, i naporno su radili u tom pravcu.

Hemičari su uspeli da ostvare svoje namere, a neotam se pokazao mnogo boljim od aspartama i acesulfama K, koji posle upotrebe ostavljaju specifičan blago kiselkast ukus u ustima. Početkom dvadeset prvog veka, neotam je odobren za opštu upotrebu od strane američke Federalne uprave za hranu i lekove i Evropske unije, a do danas je ovaj zaslađivač odobren za upotrebu u preko pedeset zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Kanadu, Rusiju, Kinu, Japan, Izrael i Iran. Neotam je prisutan i na našem tržištu.

Proizvodnja Neotama

Ovaj kristalni ili granularni prah je derivat neprehrambenog veštačkog zaslađivača aspartama i trideset do šezdeset puta je slađi od njega. Neotam se sintetiše iz aspartama i 3, 3-dimetilbutilaldehida specifičnim hemijskim tretmanom. Hemikalija se opere, osuši, zatim pakuje.

Dnevna doza neotama

Preporučuje se uzimanje 0, 1 mg supstance po kilogramu ljudske težine. Zbog svoje veze sa aspartamom, koji se sve više procenjuje kao kancerogen i toksičan zaslađivač, neotam je više puta proučavan i testiran od strane naučnika. Sprovedeni su brojni eksperimenti sa životinjama i ljudima koji dokazuju da konzumacija neotama i u količinama koje znatno premašuju očekivanu dnevnu dozu, ne utiče na rast i razvoj potomstva. Nisu primećeni toksični efekti čak ni sa količinama koje prelaze do 40.000 puta od očekivane dnevne doze.

Izbor i skladištenje neotama

Ovaj veštački zaslađivač je dostupan u obliku tableta ili praha upakovan u vakum pakovanje, a ovi proizvodi se odlikuju nižom cenom. Kod nase se nude mešavine zaslađivanja sa neotamom. Kada kupujete neotam ili proizvode koji ga sadrže, uvek proverite datum proizvodnje i rok trajanja. Ako se čuva na suvom, tamnom i hladnom mestu, jedno pakovanje neotama može da se koristi do pet godina.

Koristi od neotama

Žvake

Iako su potrošači i dalje skeptični prema ovom proizvodu, on je uspeo da se dokaže kao bezopasni zaslađivač. Neotam uspešno zamenjuje šećer u mnogim proizvodima kao što su žitarice za doručak, smrznuti deserti, sladoledi, žvakaće gume, peciva, pirei, sokovi, šejkovi, nektari i još mnogo toga. Može se odmah koristiti ili koristiti u bilo kom kulinarskom receptu koji zahteva toplotnu obradu. U oba slučaja, njegovi kvaliteti ukusa ostaju isti.

Neotam ima malo kalorija i pogodan je za ljude sa prekomernom težinom, koji pokušavaju da se pridržavaju posebne dijete, ali ne mogu da zamisle život bez nečeg slatkog. Dijabetičari takođe sada mogu da jedu svoje omiljene deserte, zamenivši šećer neotamom, bez neželjenih efekata na njihovo zdravlje.

Istovremeno, studije dokazuju da neotam mogu da koriste trudnice i dojilje, jer nema posledica na razvoj fetusa. Ipak, buduće majke ne treba da zaborave da je u ovom važnom periodu za njih dobro uzimati proizvode visoke nutritivne vrednosti, a neotam nije među njima. Zbog toga je neophodno da se trudnice i dojilje konsultuju sa specijalistom pre početka upotrebe ovog zaslađivača.

Takođe je dokazano da neotam mogu da koriste i deca, jer ne utiče na razvoj i ne dovodi do promena u njihovom ponašanju. Međutim, njegova konzumacija se ne preporučuje deci mlađoj od 2 godine, jer su im najpotrebniji prirodni prehrambeni proizvodi bogati korisnim materijama. Prema naučnicima, neotam se može uključiti u zdravu ishranu dece koja pate od gojaznosti, sve dok se roditelji prethodno konsultuju sa pedijatrom.

Neotam je predmet istraživanja već dvadeset godina. Dokazano je da nema nikakve veze sa bakterijama u usnoj duplji i da takođe ne izaziva karijes. Karijes mogu izazvati drugi sastojci sadržani u hrani, ali ne i E 961.

Štete od neotama

Uprkos brojnim studijama koje su sprovedene sa neothamom, neki naučnici i dalje insistiraju da je ova zamena za šećer štetna i ništa manje toksična od drugih veštačkih zaslađivača. Štaviše, prema nekim istraživačima, upravo unos zaslađivača osim šećera čini telo „zbunjenim“ i doprinosi dobijanju na težini. Zato dijetetske napitke i prehrambene proizvode koji sadrže i neotam i aspartam, saharin i sukralozu, pa čak i steviju, treba koristiti sa oprezom i ni u kom slučaju ne preterivati.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Preporučeno

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji