Tatula

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190173
Tatula

Tatula /Datura stramonium/ predstavlja biljku koja raste u vidu žbuna iz porodice pomoćnica. Ima razgranatu stabiljku, čija boja varira od ljubičaste do tamnozelene boje.

Listovi tatule su široki, a veličina im dostiže do 20 cm. Plodovi su joj zeleni i jajastog oblika, veliki koliko i orah i imaju bodlje. Kada plod sazri, deli se na 4 dela, a svaki od njih sadrži crvene semenke.

Kada se oni iseku, te semenke imaju neprijatan miris. Tatula cveta od maja do septembra. Rasprostranjena je u celoj zemlji do 1000 m nadmorske visine. Može se sresti u Americi kao samonikla biljka.

Tatula je jedna od najlepših biljaka za ulepšavanje terasa i balkona. Padajući cvetovi, ponekada imaju i oblik korneta ili trube mogu dostići dužinu do 50 cm, a uveče otpuštaju opijajuću aromu.

Zeljaste vrste tatule se razmnožavaju putem semenki. Seje se u februaru, a više puta se premešta u saksiju da bude biljka sama. Cveta u velikoj saksiji. Višegodišnje vrste tatule se razmnožavaju putem reznica od proleća do jeseni.

Tokom zime se tatula čuva na hladnom mestu i umereno se poliva. Može se čuvati na tamnom i hladnom mestu - do 4 stepena sa malim polivanjem, ali ovakve bijke cvetaju kasnije, dok tokom proleća se vrši duboko orezivanje.

Tatula je veoma toksična biljka, koja se koristi kao neprijatna alternativa za kanabis i druge nelegalne narkotike, ali tačna doza za postizanje halucinacija je različita kod svake osobe i ne može se odrediti. Čak i nekoliko mikrograma više može dovesti do smrti.

Sastav tatule

Celokupna biljka, a najviše semenke sadrže tropanove alkaloide, atropin, skopolamin, hiosciamin. U sastav ove biljke ulaze još i kumarini i fenolske kiseline. Tatula sadrži alkaloide poput tanina, kerotina, daturina. Oni se uglavnom nalaze u cvetovima i semenkama.

Biljka tattula

Branje i čuvanje tatule

Ova biljka raste na napuštenim mestima, a može se naći i kao korov u naseljenim mestima. Može se otkriti do 1000 m nadmorske visine. Koriste se semenke i korenje tatule, koji se beru u jesen, suše se i čuvaju na suvom mestu, gde ima dosta strujanja vazduha. Tatula se može kupiti u specijalizovanim biljnim apotekama.

Koristi od tatule

Korišćenje tatule je relativno ograničeno, zbog njenog jakog toksičnog dejstva. Tatula ima moć da ublaži bolove i spazmolitičko dejstvo, koje ima zahvaljujući fenolnim kiselinama, kumarinima i tropanskim alkaloidima. Tatula se koristi kod kašlja, migrene i u retkim slučajevima kod astme.

Listovi tatule se koriste kod glavobolje, neurastenija, paralize, priliv krvi u glavu, pospanosti, epilepsije, psihičkih oboljenja, mucanja, itd. Daturin, alkaloid koji se nalazi u tatuli, nalazi se i u leku stramonium - koji se koristi za ublažavanje napada astme.

Glavobolja

Tatula se prepisuje kod magarećeg kašlja, Parkinskove bolesti, nemira, želudačnih bolova, Spolja se koristi kod reume, radikulitisa i raznih otoka. U prošlosti su se pušili listovi tatule protiv gušenja i tuberkoloze.

Tatula se spolja koristi za mazanje kod reume, otoka. Za to je potrebno da se semenke tatule potope 7 dana u jaku rakiju, tako da odnos bude 1:10.

Unutrašnja primena - 1 kašičica sitno iseckanih listova tatule se prelije sa 400 ml kipuće vode. Tako treba da odstoje 1 sat. Dobijeni čaj se pije 3 puta dnevno, po 1 kašika pre obroka.

Štetnost tatule

Tatula je otrovna biljka i ne bi trebalo da se koristi bez saveta lekara. Ne treba da je koriste ni ljudi koji imaju glaukom. Kod trovanja tatulom se može primetiti suvoća u ustima i teškim gutanjem, širenje zenica, ubrzan rad srca, halucinacije, nepovezan govor, uzbuđenje, ubrzano disanje, dijareja. Osobi sa ovakvim simptomima se daje smesa od aktivnog uglja, jak čaj i engleski čaj. Odlazak u bolnicu je obavezan.

Nemojte uzimati tatulu bez lekarskog nadzora. Kod privh simptoma trovanja odmah potražite lekarsku pomoć!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji