Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koristi i primene biljke tatula

Koristi i primene biljke tatula

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
4006
Koristi i primene biljke tatule

Jedna biljka raste po ruševinama i napuštenim terenima i smatra se korovom, ali otrovnim. To je tatula. U Americi ova biljka raste u diviljini, a u Evropi je naturalizovana u gotovo svim oblastima.

Ova jednogodišnja zeljasta biljka ima neprijatan miris i krupne zelene cvetove na dršci. Odavno je ljudima poznato da je tatula otrovna biljka sa delovanjem sličnim onim kod velebilja.

Međutim, godine 1979. ustanovljeno je da biljka ima antivirusno, spazmolitično i antiasimatično delovanje. Danas se tatula primenjuje takođe kod spastičnog kašlja, polne hiperekscitabilnosti i kod migrene.

Zdravstvene korisi upotrebe tatule

Upotreba tatule

Lekovito delovanje tatule je zbog njenog sastava. U listovima se nalaze tropan alkaloidi. Među njima su hiosciamin, skopolamin i atropin. Za lekovite svrhe treba da budu 0.25% od suve sirovine.

Tatula je karakteristična po opštim farmakološkim svojstvima koja imaju jedinjenja slična atropinu, koja se difinišu kao antiholinergični lekovi. Njhov zadatak je da blokiraju aktivnost m-holinergičnih sistema organizma. Zato biljka učestvuje u sastavu složenih biljnih lekovitih sredstava.

Osim jakog efekta atropina, zahvaljujući hiosciaminu, tatula ima bronhospazmolitični efekat - uzbuđuje i čisti disajne putebe. Slično beladoni, snižava tonus glatke muskulature, smanjuje znojenje, kao i sekreciju pljuvačnih žlezda, pankreasa, želuca. Lekovi dobijeni od listova tatule umiruju nervni sistem, imaju blgotvorno delovanje na gastrointestinalni trakt.

Trovanje tatulom

Zbog činjenice da je biljka veoma toksična, treba se veoma striktno pridržavati prepisanih doza. Predoziranje dovodi do teškog trovanja i smrtonosno je.

Trovanje tatulom se najčešće dobija prilikom konzumacije semena biljke, obično od strane dece kada rade sa sirovinom i ne poštuju uputstva za bezbednost ili kod samolečenja bez potrebnog znanja o biljci.

Osnovni simptomi trovanja tatulom

- suvoća u ustima;

- teško gutanje;

- krvava stolica sa prolivom;

- disfunkcija centralnog nervnog sistema.

Oni se primećuju kao oštećena kratkoročna memorija, proširene zenice, dezorijentacija, hiperfleksija i drugo. Potrebna je hitna lekarska pomoć.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest