Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Kako da se hranimo kod dijareje

Kako da se hranimo kod dijareje

DesislavaDesislava
Početnik
721
Kako da se hranimo kod dijareje

Možda ste jeli pogrešne stvari, možda ste bili pod stresom ili možda nemate apsolutno nikakvu predstavu zašto vam je želudac toliko loše. Treba da znate šta jedete da ne biste učinili da stvari postanu još gore.

1. Banane

Banane su dobar izbor za popavljanje sistema organa za varenje. Visok nivo kalijuma u njima pomaže da se zamene elektroliti koji mogu da se izgube kod težkih epizoda dijareje. Banane su takođe bogate pektinom i rastvorljivim vlaknima koji pomažu za upijanje tečnosti u crevima i na taj način se reguliše normalna stolica.

One takođe sadrže jednu dobru dozu rastvorljivih vlakana, inulina i drugih hranljivih sastojaka. Inulin je probiotik, sastojak koji stimuliše rast korisnih bakterija (probiotika) u crevnom sistemu.

2. Beli pirinač i krompir pire

Govorimo o komfortnoj hrani! Zahvaljujući niskom sadržaju vlakana i visokom sadržaju skroba on se lako upija od strane stomačno-crevnog trakta. Jedite pirinač i krompir u jednakim delovima, ali bez maslaca ili drugih masti, zato što to može iritrati vaš sistem i da doprinosi grčevima u crevima.

3. Pire od jabuka

Kao banane, jabuke su dobar izvor petkina. Uprkos tome, visok sadržaj vlakana u svežim jabukama i čine ih tvrdim i grubim za crevni sistem. Zato pripremite pire od jabuka što ga čini lakšim za varenje za vaša creva i stomak. Na taj način vi možete da iskoristite pektin, šećer i druge hranljive sastojke, koji se nalate u jabukama.

4. Beli tost i keks

Kada creva rade normalno, važno je da jedete integralne proizvode. Međutim, kada vas muči teška dijareja, vama je bolje da se oslonite na prerađenu hranu pšenice.

Odvajanje viška spoljašnje ljuske na zrnima ove hrane vodi do lakšeg varenja. Kao dodatni bonus, so (natrijum) u keksu će vam biti od koristi u vraćanju ravnoteže elektrolita u vašem organizmu.

5. Kiselo mleko

Obično se preporučuje izbegavanje mlečnih proizvoda za vreme teških epizoda dijareje. Kiselo mleko je veliki izuzetak u tom pravilu. U njemu se nalaze probiotici, koji pomažu da se ustanovi zdraviji balan bakterija u sistemu organa za varenje.

6. Pileće meso

Belo pileće meso, dinstano naravno se lakše vari i odličan je izvor proteina. Ako ga uključite u meni, osiguraćete relativno bolji način da dobijete hranljive sastojke koje su potrebne vašem telu.

7. Borovnice

Suve borovnice imaju dugu istoriju upotrebe u Švajcarskoj prilikom lečenja dijareje. Doktor Tejlor preporuluje kod takvog stanja ili da se žvaću suve borovnice ili da se pije čaj od njih.

Ono što čini borovnice korisnim za dijareju je zbog činjenice što one sadrže tanin, koji deluje kao stežuće sredstvo za tkivo i smanjuje upalu i odvajanje tečnosti i sluzi.

Borovnice takođe sadrže svojstva koji imaju antibakterijska svojstva i dobar su izvor antioksidanata. Na poslednjem mestu, borovnice su izvor rastvorljivih vlakana i pektina.

8. Biljni čaj

Čaj od mente: menta deluje smirujuće na stomačno-crevni trakt. Smatra se da ako pijete čaj od nje smiruje i opušta mišiće po dužini stomačno-crevnog trakta, i na taj način se smanjuju grčevi.

Menta je takođe efikasna kod smanjenje crevnog gasa. Čaj od kamilice se je efikasan kod smanjenja upale creva i smiruje grčeve u crevima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest