Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Voćna torta»Želirana torta sa trešnjama

Želirana torta sa trešnjama

Želirana torta sa trešnjama
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
8
"Toliko je ukusna da ćete želeti da je pojedete celu, neka dijeta ide dođavola"

Potrebni sastojci

  • keks - 400 g, sa kakaom
  • SIRUP
  • sveže mleko - 1 šolja
  • med - 1 supena kašika
  • krem
  • sveže mleko - 700 ml
  • šećer - 4 - 5 supenih kašika
  • bela čokolada - 1 supena kašika
  • maslac - 50 g
  • skrob - 60 g, sa malinom
  • želatin - 1/2 paketa
  • trešnje - 500 g, sveže
  • orasi - 3 - 4 supene kašike, samleveni sitno, za posipanje
  • menta - sveža menta za ukras
  • sirup - 250 ml, od kompota od trešanja
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremamo sirup tako što pomešamo čašu svežeg mleka sa medom. U odgovarajućoj posudi ugrevamo 600 ml svežeg mleka sa šećerom da provri.

U 100 ml svežeg mleka razmutimo skrob, da dobjemo kašu i sipamo u vrelo mleko. Mešamo žicom dok se ne zgusne i skidamo. Dodajemo u topao krem belu čokoladu i maslac, mešamo dok se ne rastopi.

Trešnje očistimo i deo njih sečemo na manje komade, a ostale su za ukras na torti.

Potopimo želatin sa 3 supene kašike vode i ostavljamo da se stegne. U posudi ugrevamo sok iz kompota od trešanja, ali može i šećerni sirup, sipamo želatin, dobro promešamo i ostavljamo da se stegne, može i u frižideru. Gledajte da se ne želira brzo. Ako se to desi rastopite kratko na pari.

U pleh, prečnika 25-26 cm, sa ivicama koje se skidaju, sipamo malo krema po dnu. Odozgo poređamo keks sa kakaom, potopljen na sekund u zaslađeno sveže mleko. Između keksa stavljamo komade trešanja, sitno iseckane.

Pokrivamo kremom, nakon toga novi red keksa, trešanja i tako ređamo 4 reda, završavamo kremom i ostavljamo da se stegne u frižideru.

Izvadimo, poređamo odozgo trešnje, četkom namažemo smesu od želatina da popuni praznine između trešanja i posipamo kraj mlevenim orasima.

Ostavljamo da se stegne bar 3-4 sata i onda nožem prolazimo po ivicama i skidamo obruč. Ukrašavamo listovima sveže mente i možemo da serviramo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: