Način pripreme
Pripremamo sirup tako što pomešamo čašu svežeg mleka sa medom. U odgovarajućoj posudi ugrevamo 600 ml svežeg mleka sa šećerom da provri.
U 100 ml svežeg mleka razmutimo skrob, da dobjemo kašu i sipamo u vrelo mleko. Mešamo žicom dok se ne zgusne i skidamo. Dodajemo u topao krem belu čokoladu i maslac, mešamo dok se ne rastopi.
Trešnje očistimo i deo njih sečemo na manje komade, a ostale su za ukras na torti.
Potopimo želatin sa 3 supene kašike vode i ostavljamo da se stegne. U posudi ugrevamo sok iz kompota od trešanja, ali može i šećerni sirup, sipamo želatin, dobro promešamo i ostavljamo da se stegne, može i u frižideru. Gledajte da se ne želira brzo. Ako se to desi rastopite kratko na pari.
U pleh, prečnika 25-26 cm, sa ivicama koje se skidaju, sipamo malo krema po dnu. Odozgo poređamo keks sa kakaom, potopljen na sekund u zaslađeno sveže mleko. Između keksa stavljamo komade trešanja, sitno iseckane.
Pokrivamo kremom, nakon toga novi red keksa, trešanja i tako ređamo 4 reda, završavamo kremom i ostavljamo da se stegne u frižideru.
Izvadimo, poređamo odozgo trešnje, četkom namažemo smesu od želatina da popuni praznine između trešanja i posipamo kraj mlevenim orasima.
Ostavljamo da se stegne bar 3-4 sata i onda nožem prolazimo po ivicama i skidamo obruč. Ukrašavamo listovima sveže mente i možemo da serviramo.