Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Donaks školjke u tiganju

Donaks školjke u tiganju

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Donaks školjke u tiganju
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
2 min.
Ukupno
7 min.
Porcije
2
"Toliko su ukusne, a mi smo navikli da ih izbegavamo, brzo, greška treba da se ispravi"

Potrebni sastojci

  • školjke - 300 g, bele, donaks
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • peršun - 1 - 2 supene kašike, sitno iseckan
  • biber - sveže samleven
* merne jedinice

Način pripreme

Bele školjke, vrste Donaks se mogu naći na crnomorskoj obali, u velikoj meri se izvoze iz Bugarske. Njihova boja je braonkasta sa ljubčastom nijansom, ljuštura je duguljasta, a meso krto i ukusni

Zbog toga što su male i načina konzumiranja, četo se nazivaju pipas de Mar - morski suncokret.

One su izuzetno cenjete zbog njihovih cenjenih kvaliteta i nežnog ukusa. Probajte ih na ovaj način i ostaćete očarani kako se lako pripremaju.

Prvo i veoma važno je da ih ostavite da odstoje 30 minuta - 1 sat u slanoj vodi da se od njih odvoji preostali pesak i da ne hrskaju dok uživate u njima.

Dobro ih ocedite od vode, možete ih malo osušiti i sipajte u tiganj, namazan sa malo maslinovog ulja, ugrejan na jakoj vatri.

Pecite jedan minut, mešajte lagano, nakon toga stavite peršun i mešajte još jednom jedan minut.

Za to vreme sve bi trebalo da se otvore i odmah ih skinite sa vatre. Prekuvane bele školjke budu suve i gube ukus mora, zato ih nemojte kuvati više od toga.

Prebacite na tanjir, obilno pospite maslinovim uljem i sveže samlevenim biberom po ukusu.

Servirajte tople u društvu parčeta limuna po želji, iseceđen na školjke im daje divan ukus.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: