Način pripreme
Bele školjke, vrste Donaks se mogu naći na crnomorskoj obali, u velikoj meri se izvoze iz Bugarske. Njihova boja je braonkasta sa ljubčastom nijansom, ljuštura je duguljasta, a meso krto i ukusni
Zbog toga što su male i načina konzumiranja, četo se nazivaju pipas de Mar - morski suncokret.
One su izuzetno cenjete zbog njihovih cenjenih kvaliteta i nežnog ukusa. Probajte ih na ovaj način i ostaćete očarani kako se lako pripremaju.
Prvo i veoma važno je da ih ostavite da odstoje 30 minuta - 1 sat u slanoj vodi da se od njih odvoji preostali pesak i da ne hrskaju dok uživate u njima.
Dobro ih ocedite od vode, možete ih malo osušiti i sipajte u tiganj, namazan sa malo maslinovog ulja, ugrejan na jakoj vatri.
Pecite jedan minut, mešajte lagano, nakon toga stavite peršun i mešajte još jednom jedan minut.
Za to vreme sve bi trebalo da se otvore i odmah ih skinite sa vatre. Prekuvane bele školjke budu suve i gube ukus mora, zato ih nemojte kuvati više od toga.
Prebacite na tanjir, obilno pospite maslinovim uljem i sveže samlevenim biberom po ukusu.
Servirajte tople u društvu parčeta limuna po želji, iseceđen na školjke im daje divan ukus.
Prijatno!