Način pripreme
Zamesite testo od sastojaka, kvasac izmrvite u udubljenje u deo brašna, nemojte prethodno da ga aktivirate. Sipajte mlaku vodu i mleko u udubljenje, dodajte ulje, so i šećer. Postepeno dodajtei drugi deo brašna.
Kad testo postane meko i elastično, odmah ga podelite na 10-11 jednakih loptica. Svaku lopticu namažite uljem i poređajte na radnu površinu. Pokrijte najlonom i loptice ostavite da odstoje 15 minuta.
Za to vreme u šerpu sipajte vodu, sodu i so, kad provri gotova je za kuvanje đevreka.
Uzmite loptu, isecite je na dva jednaka dela i od svakog dela razvucite dugi fitilj debljine oko jedan santimetaar. Takođe uradite i sa drugim delom.
Nakon toga uvijte dva fitilja u jedan, oblikujte đevrek, učvtstite ga lepo da se ne odvije u šerpi.
Stavite pripremljen đevrek u vrelu vodu i nakon 20-30 sekundi ga izvadite rešetkastom kašikom i poređajte u pleh iz rerne, obložen papirom za pečenje. Pospite ga semenkama.
Na isti način u radite i sa ostalim lopticama.
Ovako pripremljene đevreke pecitena 200 stepeni u ugrejanoj rerni, 15-17 minuta ili dok ne dobiju lepu boju.