Način pripreme
U posudi prosejte brašno i dodajte so, promešajte i napravite udubljenje.
U 0, 5 šolje tople vode, rastvorite šećer i sveži kvasac. Dodajte 1 kašiku brašna i ostavite da se aktivira na toplom. U udubljenje dodajte aktivirani kvasac i ulje, umesite mekano testo, poklopite i ostavite da se diže oko 1 sat dok se ne udvostruči.
Testo podelite na 20-ak loptica, od svake loptice razvijte fitilj, čije krajeve sakupite da napravite đevrek.
Đevreke poređajte na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite oko 30 minuta da testo naraste.
Đevreke premažite slatkom vodom, od 1 šolje tople vode i 1 kašike šećera, posuti susamom.
Pleh stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite đevreke do zlatne boje, oko 20 minuta.
Posni đevreci za koledare su veoma ukusni.