Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Đevreci»Đevreci sa makom

Đevreci sa makom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Đevreci sa makom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
5
"Da li se sećate onih đevreka sa makom - mekani, aromatični, bukvalno se tople u ustima - evo, ovo je proveren recept za njih"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • voda - 250 ml
  • ulje - 3 supene kašikke + za premazivanje
  • suvi kvasac - 7 g
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 supena kašika
  • so - krupnija za posipanje
  • seme maka - za posipanje
  • susam - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prosejte brašno u posudu i u njega sipajte kvasac i šećer. Napravite udubljenje, sipaje vodu i ulje - malo ugrejane. Dodajte polovinu soli i zamesite glatko, elastično testo. Pred kraj mešenja stavite i ostatak soli.

2. Namažite testo uljem i ostavite da nadođe 40 minuta na toplom.

3. Ponovo na kratko mesitei pritiskajte da izađe vazduh koji se stvorio u balončićima. Podelite na 5 jednakih delova i od svakog napravite fitilj i sastavite ivice da izgleda kao đevrek.

4. Poređajte ih na rastojanju u pleh, obložen papirom za pečenje ili prethodno namazan, i ostavite da nadođu oko 30-40 minuta ili dok se ne udvostruče i lepo narastu.

5. Ugrejte rernu na 200 stepeni - gornji i donji grejač bez ventilatora, unutra stavite vatrostalnu činiju sa vodom da bi kružila para, koja garantuje hrskavu koricu. Đevreke namažite vodom, pomešanom sa nekoliko kapljica ulja ili maslinovog ulja i pospite semenom maka i krupnijom soli. Po želji pospite sa malo susama.

6. Stavite u ugrejanu rernu i pecite oko 25-30 minuta ili dok ne dobiju lepu, zlaznu boju.

Servirajte tople ili hladne u društvu omiljenog jela.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: