Način pripreme
Rastvorite kvasac u mlakoj vodi sa prstohvatom šećera. Ostavite da se aktivira 5 minuta.
Za ovaj recept vam je potreban parmezan u prahu, zato ako je vaš u kockici, izrendajte ga fino ili sameljite u mlinu za kafu ili blenderu.
Stavite dve vrste brašna u posudu i u njih sipajte maslinovo ulje i aktivirani kvasac. Stavite so, 60 g parmezana u prahu i zamesite glatko testo. Stavite testo u kesu i dobro zatvorite. Ostavite u frižideru 40 minuta.
Kad prođe to vreme, razvijte na tanku koru i isecite duge trake od testa.
Svaku uvijte i poređajte na malo rastojanje jedna od druge u pleh, prethodno namazan ili pokriven papirom za pečenje.
Pospite preostalim parmezanom. Pošto će vam ono čime posipate pasti u pleh, ako kotistite papir za pečenje nema problema, ako ne onda parmezan koji padne će zagoreti i biće vam teško da očistite posle toga. Zato u tom slučaju sipajte parmezan čim razvučete koru i oklagijom pređite odozgo da se dobro zalepi za testo. Tek onda isecite trakice.
Grisine pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta.
Prijatno sa ovim hrskavim zadovoljstvom!