Način pripreme
Maline su veom nežan i aromatično voće. Prvo treba da ih pažljivo očistimo očistimo od drški koje su se zalepile po njima i od listića. Pažljivo ih operemo vodom i stavljamo u duboki pleh za kuvanje slatkog.
Posipamo ih šećerom i ostavljamo da odstoje tako bar 12 sati. U plehu sa ušećerenim malinama se stvorio sirup. Nije potrebno da dodajemo vodu.
Stavljamo pleh na ringlu. Za vreme kuvanja, rešetkastom kašikom pažljivo skidamo penu.
Pet minuta pred kraj kuvanja dodajemo limunsku kiselinu.
Probamo da li je džem gotov na stari, proveren način, na suvu porcelansku tacnu. acnu. Uzimamo iz pleha i stavljamo na tacnu. Ako se kapljica ne razliva - gotov je!
Sipamo džem od malina u suve tegle i sterilizujemo (da bi bilo sigurnije) 5 minuta.
Da li ćete koristiti aromatičan džem za palačinke, mekike, krofne, kolače, sladolede, prelive za ceđeno kiselo mleko, kremove ili ćete prosto jesti na kriški hleba - izbor je vaš.
Neka vam je slatko!