Bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Pestil»Pestil od šljiva sa karanfilićem

Pestil od šljiva sa karanfilićem

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5301533k
Pestil od šljiva sa karanfilićem
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
5
"Mislitte da je lako napraviti pestil? Da, ali samo ako ga pravite po ovom receptu"

Potrebni sastojci

  • za jedan kilogram voća
  • šljive - 1 kg, zrele
  • skrob - 1 supena kašika, pšenično ili kukuruzno
  • karanfilić - 7 zrna
* merne jedinice

Način pripreme

Pestil je voćni pire, skuvano bez šećera i nakon toga sušeno. Zrele šljive operemo dobro, očistimo od koštica. Sameljemo ih da se odvoje ljuske. Dobijeno pire stavljamo da se kuva na tihoj vatri.

Dodajemo zrna karanfilića, miris je božanstven. Mešamo neprestano, dodajemo skrob, prethodno pomešan sa malo hladne vode ili vode iz pirea. Dobijamo gustu aromatičnu kašu.

Pestil sipamo u pleh, obložen namazanim papirom za pečenje, na sloj debljine 1 cm i sušimo u slaboj rerni dok ne prestane da se lepi po prstima. Posle ga stavljamo na sunce, pokriven gazom.

Kad se stvori lepa tvrda korica, okrećemo sa druge strane. Imala sam uspešan pokušaj i sa streč folijom, bez masti, dobijamo /ne miriše na mast/!

Kad se ohladi, uvijamo u rolat i stavljamo na suvo u hladno mesto. Na isti način sam radila sa breskvama, dinjom, kruškama i grožđem, po istoj tehnologiji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: