Način pripreme
Pestil je voćni pire, skuvano bez šećera i nakon toga sušeno. Zrele šljive operemo dobro, očistimo od koštica. Sameljemo ih da se odvoje ljuske. Dobijeno pire stavljamo da se kuva na tihoj vatri.
Dodajemo zrna karanfilića, miris je božanstven. Mešamo neprestano, dodajemo skrob, prethodno pomešan sa malo hladne vode ili vode iz pirea. Dobijamo gustu aromatičnu kašu.
Pestil sipamo u pleh, obložen namazanim papirom za pečenje, na sloj debljine 1 cm i sušimo u slaboj rerni dok ne prestane da se lepi po prstima. Posle ga stavljamo na sunce, pokriven gazom.
Kad se stvori lepa tvrda korica, okrećemo sa druge strane. Imala sam uspešan pokušaj i sa streč folijom, bez masti, dobijamo /ne miriše na mast/!
Kad se ohladi, uvijamo u rolat i stavljamo na suvo u hladno mesto. Na isti način sam radila sa breskvama, dinjom, kruškama i grožđem, po istoj tehnologiji.