Način pripreme
Oprane i očišćene od peteljki, smokve, koje nisu mnogo krupne, presecite na dve polovine.
Prelijte ih šećerom i ostavite da malo odstoje, da se šećer istopi i od vlage plodova postane sirup. Ali ovaj deo recepta se može preskočiti ako nemate vremena, ja često ne uspevam da čekam.
Zatim pleh stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i odmah smanjite temperaturu na 150-160 stepeni. Tako se peče slatko od smokava, ali na ovoj temperaturi ne ključa i ne peni se.
Povremeno promešajte i kada se sirup zgusne, ali ne previše, skoro je gotovo. Proveravam sa kapljicom u čaši vode, ako se odmah ne rastvori, slatko je spremno.
Dodajte limontus i promešajte. U ovoj fazi se po želji dodaje i list rozetle.
Posle pet minuta izvadite iz rerne i sipajte u tople i suve tegle. Zatvorite i okrenite tegle naopačke, da se hermetički zatvore od toplote.
Tegle umotajte u krpe i posle 12 sati prebacite ih u orman ili podrum.
Slatko od smokava u rerni je gotovo.