Bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Slatko od smokava u rerni

Slatko od smokava u rerni

LiudmilaLiudmila
Inovator
4771771k173
Slatko od smokava u rerni
Fotografije: Liudmila
1 / 3
16/09/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
"Veoma uspešno slatko sa mirisnim smokvama Možete ga jesti takvog kakvo jeste ili koristiti za pravljenje slatkiša - izbor je na vama"

Potrebni sastojci

  • smokve - 2 kg
  • šećer - 1, 2 kg
  • limuntus
  • rozetla - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Oprane i očišćene od peteljki, smokve, koje nisu mnogo krupne, presecite na dve polovine.

Prelijte ih šećerom i ostavite da malo odstoje, da se šećer istopi i od vlage plodova postane sirup. Ali ovaj deo recepta se može preskočiti ako nemate vremena, ja često ne uspevam da čekam.

Zatim pleh stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i odmah smanjite temperaturu na 150-160 stepeni. Tako se peče slatko od smokava, ali na ovoj temperaturi ne ključa i ne peni se.

Povremeno promešajte i kada se sirup zgusne, ali ne previše, skoro je gotovo. Proveravam sa kapljicom u čaši vode, ako se odmah ne rastvori, slatko je spremno.

Dodajte limontus i promešajte. U ovoj fazi se po želji dodaje i list rozetle.

Posle pet minuta izvadite iz rerne i sipajte u tople i suve tegle. Zatvorite i okrenite tegle naopačke, da se hermetički zatvore od toplote.

Tegle umotajte u krpe i posle 12 sati prebacite ih u orman ili podrum.

Slatko od smokava u rerni je gotovo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: