Ukusna slanina

12/08/2018
"Meze na seoski način, sa kojim ćete popiti vino tasta ili svekra "
Priprema25 min.
Ukupno25 min.
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano291
  • Pregledi tokom meseca9
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • slanina - 5 kg
  • za salamuru
  • voda - 5 l, prekuvana
  • so - 1 kg, krupnija
  • začini
  • praziluk - 3 struka
  • biber - 2 kesice, samleven
  • čubar
  • aleva paprika - 1 kesica
* merne jedinice

Način pripreme

Prekuvamo vodu sa solju i ostavljamo da se ohladi. Isečemo slaninu na kockice. Praziluk sitno iseckano.

Posipamo slaninu prazilukom i biberom.

Poređamo zbijeno slaninu u odgovarajućoj posudi i prelivamo hladnom salamurom. Tako odstoji sedam dana na tamnom i hladnom mestu.

Sedmog dana menjamo salamuru novom. Četrdesetog dana vadimo slaninu i ostavljamo da se ocedi.

Posipamo čubrom, biberom i malo soli. Stavljamo u kese i ostavljamo u komoru od frižidera da se stegne jedan dan.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar