Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Zimnica»Marinirana slanina u teglama

Marinirana slanina u teglama

Valeri GeorgievValeri Georgiev
Početnik
1
Marinirana slanina u teglama1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
80 min.
"Neke žene pripremaju kompote, a druge slaninu! Najiskrenije rečeno, slanina je naš omiljeni kompot!"

Potrebni sastojci

  • slanina - po mogućnosti debljine do 2, 5 - 3 cm od male svinje /može i sa kožom/ bez obzira na količinu
  • Za marinadu 1
  • voda - 6 l
  • morska so - 2 kg
  • Za marinadu broj 2
  • voda - 3 litra
  • morska so - 1 kg
  • biber u zrnu
  • lovorov list - 2 - 3 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Slaninu isecite na trake širine 4-6 cm i dužine do visine tegle, ali ne više od 11 cm. Sipajte vodu i ostavite slaninu potopljenu 2-3 dana.

Za veću udobnost možete koristiti i korpu friteze, tako što unapred isečene komade slanine stavite u nju.

Pripremite marinadu na onovu prve ili druge varijante, a nakon ključanja i kada se so rastvori, sipajte sve u odgovarajuću posudu za pripremanje slanine.

Korpu friteze u kojoj je slanina slanina potopite u vrelu marinadu. Kada se marinada ohladi ponovo je ugrejte do klučanja i ponovite postupak..

Posle ponovnog zagrevanja marinade, slanina se uklanja nakon 1 minuta, ali ne pre toga. Ponavljati dok se svu slaninu ne obradite na ovaj način.

Slanina se dobro slaže u tegle i, prema vašim željama, možete u teglu da stavite malo lovorovog lista, 1 čen belog luka, 2-3 zrna crnog bibera.

Marinadu sipajte u tegle tek nakon što se ohladi. Tegle se zatvaraju.

Posle oko 20-25 dana slanina je spremna za konzumaciju.

Bon apeti i živeli!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: