Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Slatka pogača sa ružom za bebe

Slatka pogača sa ružom za bebe

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Slatka pogača sa ružom za bebe
Fotografije: Vanya Georgieva
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
12
"Najveća radost na svetu je da ti se rodi beba. Obeležite je sa odgovarajućom slatkom pogačom sa ružom za bebe"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 400 ml
  • kiselo mleko - 4 supene kašike
  • jaja - 4 komada (1 žumance za premazivanje)
  • kvasac - 1 komad, kockica (42 g)
  • šećer - 1 šolja (puna)
  • so - prstohvat
  • brašno - 1200 g
  • vanila - 3 komada
  • kora od limuna - 1/2 komada
  • rakija - 1 supena kašika
  • ulje - 70 ml, pomešano sa maslacem
  • maslac - 30 g, za premazivanje kora
  • šećer - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo aktivirajte kvasac, a za to vreme umutite jaja sa šećerom dok se ne rastopi. Dodajte mlako mleko i ostale sastojke. Prosejte brašno i zamesite elastično testo, namažite ga uljem i lepo pokrijte folijom.

Ostavite da nadođe, nakon toga podelijte testo na 5 jednakih lopti i jednu manju loptu za centar pogače. Razvijte oklagijom 5 jednakih okruglih kora i namažite ih maslacem, bez poslednje.

Isecite centralni deo kora na 8 delova, nemojte ići do kraja, nego ostavite oko 3 cm. Svaki trougao uhvatite i provucite odozdo nagore, izvucite do centra i tako uradite sa svim listovima.

Nožem ili štapićem pritisnite svaki list po sredini.

Od male lopte razvijte koru, isecite krugove, neka se malo preklapaju i uvijte, dobijate ružu koju stavljate u centrar pogače.

Pokrijte folijom i ostavite da nadođe. Namažite umućenim žumancem, pospite kristal šećerom i pecite u ugrejanoj rerni na 160 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: