Način pripreme
Prvo ugrejte mleko i u njemu aktivirajte kvasac - 100 ml mleka, 2 kašike šećera i 3 kašike brašna.
Za to vreme umutite jaja sa šećerom, mlekom i aromama.
Umesite testo, tako što postepeno dodajete maslac i ulje, mesite dugo, sve dok ne dobijete lepo elastično testo sa vidljivim mehurićima u njemu.
Ostavite testo da naraste, a nakon toga ga podelite na 5 loptica i jednu manju lopticu, veličine jabuke.
Razvucite testo u okrugle kore. Premažite koru tečnom čokoladom, stavite sledeću, pa premažite i nju i tako do kraja, ali poslednju, petu koru, nemojte premazivati. Nasecite kore na 8 delova, a centar ostavite ceo. Kako bi to lakše uradili, postavite čašu u centar kora.
Četiri komada testa (svaki drugi) presecite na pola, uhvatite krajeve i podvucite ih odozdo. Druga četiri dela presecite cele i takođe ih provucite ispod.
Sa slika ćete bolje videti kako uskršnja pogača treba da izgleda.
Malu lopticu testa razvucite u koru, premažite je maslacem i umotajte u rolat, koje zatim nasecite na manje rolate.
Ove rolate postavite u sredinu pogače u oblik cveta. Ostavite pogaču cvet da naraste, pa je nakon toga premažite umućenim žumancem i pospite šećerom.
Pecite slatku pogaču Cveće za Uskrs u zagrejanoj rerni na 170 stepeni do lepe zlatne boje.
Komentari