Način pripreme
Aktivirajte kvasac u toplom svežem mleku sa šećerom i brašnom. Ostavite na 20 minuta dok ne udvostruči svoju zapreminu.
U posudi planetarnog miksera umutite jaja sa šećerom, jogurtom, uljem, esencijom, limunovim sokom i aktiviranim kvascem. U dobro umućenu smesu dodajte prosejano brašno, postepeno u porcijama dok se ne dobije glatko testo.
Nabrašnite radnu površinu i prebacite testo za pogaču na njega, domesite testo dodavajući meki maslac. Tako dobijeno testo pokrijte u posudi folijom ili krpom i ostavite da nadođe na otprilike sat vremena.
Podmažite tepsiju prečnika 28 cm, obložite bočne zidove tepsije papirom za pečenje kako bi pogača mogla da klizi po papiru i da se ne bi prelivala iz tepsije za vreme dizanja i pečenja pogače.
Razvijte 5 loptica od 300 g. Razvijte svaku od nih posipajući brašnom da se testo ne bi lepilo. Razvijte u veličinu od 26 cm, svaku koru premažite maslacem i ređajte jednu na drugu i uz pomoć sekača napravite 8 trouglova.
Svaki trouglić oblikujte u snop (kao što je prikazano na fotografijama).
Poređajte ih u tepsiju (jedan je usmeren oštrim vrhom ka zidu tepsije, a drugi ka sredini tepsije).
Pomoću štapića pritisnite sredinu modula.
Izvucite 8 loptica od po 30 g, oblikujte između dlanova i rasporedite po spoljašnjoj strani tepsije, između svakog modula.
Izvucite 3 loptice po 170 g, razvijte i ponovo poređajte jednu na drugu premazivajući između njih maslacem (gornja se ne premazuje).
Ponovo isecite na trouglove i oblikujte listove (kao što je prikazano na fotografiji). Poređajte ih po unutrašnjoj strani modula između snopova, tako da im vrhovi budu usmereni ka kuglicama koje smo poređali na spoljašnjoj strani tepsije. Ponovo pomoću štapića pritisnite sredinu listova da se dobro pričvrste i da ne vire za vreme pečenja.
Izvadite lopticu od 100 g, oblikujte i stavite na sredinu pogače.
Na kraju napravite tri loptice od 25 g koje oblikujete u fitilje i ispletite u pletenicu koju ćete staviti na centralnu lopticu, dobro skupite krajeve. Od male kuglice testa napravite fitilj, koji vežite u vrpcu i stavite na mesto vezivanja pletenice.
Rerna se uključuje na 50 stepeni sa gornjim i donjim grejačem u trenutku početka oblikovanja pogače.
Pogaču za bebe premažite umućenim žumancima i mlekom, pospite susam po sredini listova i stavite prazničnu pogaču u zagrejanu rernu, tako št odmah pojačajte rernu na 160 stepeni samo sa donjim grejačem.
Nakon 20 minuta uključite gornji grejač, kada dobijete potrebnu boju, prekrijte folijom i pecite dok ne bude gotovo, proveravajte je štapićem, kada je suv, pogača je gotova. Blago premažite maslacem za sjaj.
Od fondana se oblikuju beba, pelena i margerite pomoću kalupčića.
Slatka pogača za bebe korak po korak je gotova.