Način pripreme
Recept je isproban i riba bude veoma ukusna.
Očistimo plavu ribu. Sklanjamo glave i repove. Sečemo na velike parčiće. Ako želimo možemo da ih ostavimo cele (celo telo, da ne sečemo na parčiće) bez glava i repova.
Stavljamo u duboku posudu 10 porcija vode i 1 porciju soli. Porcija zavisti od toga koliko kila ribe ćemo praviti.
Operemo ribu vodom. Stavljamo ribu u posudu. Salamura treba da je prekrije i malo iznad nje. Tri puta tokom 12 sati da se menja salamura. Posle 12 sati ribu držimo samo u sirćetu - toliko, da prekrije ribu.
Nakon što smo je držali 12 sati, osušimo je čistom krpom. Riba treba dobro da se ocedi. Operemo tegle, broj zavisi od toga koliko kilograma ribe imamo. Ređamo zbijeno ribu u tegle.
Stavljamo u tegle po 2 zrna pimenta, 5-6 zrna bibera, 1 lovorov list i po želji seme mirođije.
Zapržimo ulje u tiganju na ringli, ali mnogo pržimo, treba da se puši. Sklanjamo. Ostavljamo ulje da se ohladi.
Prelivamo ribu u teglama uljem. Zatvaramo tegle dobro poklopcima.
Nek vam je slatko!