Način pripreme
U kući mnogo volimo oslić, prvo zato što je veoma ukusna riba i drugo - jer nema mnogo kostiju, a lako se čisti. Kada je za stolom malo dete - sklanjanje kostiju ribi i njena bezopasna konzumacija su od odlučujućeg značaja.
Očistite i operite pod tekučom vodom ribu veoma dobro. Ostavite je nekoliko minuta na kuhinjskom ubrusu da se ocedi od vode. Ako žurite - jednostavno je izbrišite da se odstrani suvišna voda. Isecite ribu na parčiće debele oko 3 centimetra.
Za marinadu: U dubokoj posudi pomešajte sok od jednog limuna, pivo, oljušten i presovan (ili izgnječen) beli luk, nekoliko lovorovih listova, malo soli, biber. Potopite filete ribe u marinadu, poklopite posudu ili je pokrijte krpom i ostavite na hladnom mestu da odstoji bar 2 sata.
Za pohovanje: U odgovarajućoj posudi umutite rukom ili pomoću miksera smesu za pohovanje: Prvo žumance jednog jajeta, prstohvat soli, prstohvat bibera, 100 ml piva i postepeno dodajte brašno.
U odvojenoj posudi mikserom umutite belance u sneg. Lagano i pažljivo pomešajte sa smesom za pohovanje. Treba da se dobije ne mnogo gusta smesa, skoro kao pena, lagana i vazdušasta.
Potapamo marinirane parčiće ribe u smesu da se prekrije sa svih strana i pržimo u jako zagrejanom ulju u dubokom tiganju sa obe strane dok ne dobijemo ukusno zlatno-braon boju.
Stavljamo gotove riblje filete na kuhinjski ubrus da se ocede od suvišne masnoće. Serviramo sa odgovarajućom salatom i ohlađenim pivom ili belim vinom.