Način pripreme
Odvojimo drške opranih patlidžana, isečemo i ostavljamo u posudu, dobro posolimo da se ocedi gorak sok. Paradajz blanširamo 1-2 minuta u vreloj vodi, posle oljuštimo i oljuštimo i isečemo na komade.
Krompir prethodno skuvamo i izrendamo krupnije. Luk oljuštimo i sitno isečemo. Šargarepu oljuštimo i isečemo na krugove. Oljuštimo beli luk i ako su čenovi krupniji isečemo ih na pola.
U šerpu stavljamo luk da se dinsta sa 100 ml maslinovog ulja. U dinstani luk dodajemo paradajz i šargarepu i ostavljamo da vri na tihoj vatri dok ne bude polugotovo.
Ovako pripremljeno povrće sipamo u glinenu đuvečaru i u istu šerpu stavljamo dobro oceđen patlidžan zajedno sa 1 šoljom paradajz sosa i 50 ml maslinovog ulja da se dinsta na tihoj vatri dok ne omekša.
Nakon toga sipamo patlidžan u sos od paradajza, dodajemo rendani krompir i ako nam se čini da je jelo gusto, možemo dodati 1 šolju vode.
Dodajemo čenove belog luka i alevu papriku, pažljivo mešamo drvenom kašikom, poklopimo đuvečaru i stavljamo u hladnu rernu.
Uključujemo na 190 stepeni i ostavljamo jelo da se peče oko 40 minuta. Pre serviranja posipamo jelo u đuvečari peršunom. Možemo jesti i toplo i hladno.