Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Đuveč»Imam Bayildy u đuvečari

Imam Bayildy u đuvečari

ValentinaValentina
Početnik
11
Imam Bayildy u đuvečari1 / 3
27/11/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
6
"Toplo ili hladno - kako god ga servirate nećete pogrešiti, zato što je svakako božanstvenog ukusa"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 4 - 5 srednje veličine
  • paradajz - 1.2 kg
  • luk - 3 glavice srednje veličine
  • beli luk - 2 - 3 glavice
  • šargarepa - 5 - 6 komada
  • krompir - 3 srednje veličine
  • maslinovo ulje - 150 ml
  • aleva paprika - 1 kašičixa
  • so - po ukusu
  • peršun
* merne jedinice

Način pripreme

Odvojimo drške opranih patlidžana, isečemo i ostavljamo u posudu, dobro posolimo da se ocedi gorak sok. Paradajz blanširamo 1-2 minuta u vreloj vodi, posle oljuštimo i oljuštimo i isečemo na komade.

Krompir prethodno skuvamo i izrendamo krupnije. Luk oljuštimo i sitno isečemo. Šargarepu oljuštimo i isečemo na krugove. Oljuštimo beli luk i ako su čenovi krupniji isečemo ih na pola.

U šerpu stavljamo luk da se dinsta sa 100 ml maslinovog ulja. U dinstani luk dodajemo paradajz i šargarepu i ostavljamo da vri na tihoj vatri dok ne bude polugotovo.

Ovako pripremljeno povrće sipamo u glinenu đuvečaru i u istu šerpu stavljamo dobro oceđen patlidžan zajedno sa 1 šoljom paradajz sosa i 50 ml maslinovog ulja da se dinsta na tihoj vatri dok ne omekša.

Nakon toga sipamo patlidžan u sos od paradajza, dodajemo rendani krompir i ako nam se čini da je jelo gusto, možemo dodati 1 šolju vode.

Dodajemo čenove belog luka i alevu papriku, pažljivo mešamo drvenom kašikom, poklopimo đuvečaru i stavljamo u hladnu rernu.

Uključujemo na 190 stepeni i ostavljamo jelo da se peče oko 40 minuta. Pre serviranja posipamo jelo u đuvečari peršunom. Možemo jesti i toplo i hladno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: