Način pripreme
U duboki tiganj ili šerpu stavljamo ulje i kiseli kupus, isečen krupnije. Ako je kupus mnogo slan, operite ga prethodno hladnom vodom i ocedite u đevđiru. Kupus propržite lagano, dodajte i kiselu šargarepu, isečenu na kockice, na kraju pospite alevom paprikom.
Sipamo u đuvečaru na dno stavljamo cele, neoljuštene čenove belog luka, komade mariniranog đumbira, lovorov list, zrna pimenta, biber i kumin. Pravimo gnezdo u kupus gde ćemo staviti patku.
Patku lepo operemo i natrljamo spolja i iznutra sa malo soli, mlevenim biberom, kuminom, alevom paprikom i uljem.
U nju stavljamo oprane iznutrice - džigericu, srce, vrat, želuce.
Sipamo vodu u đuvečaru, poklopimo poklopcem i pečemo na umerenoj vatri (180 stepeni) oko sat i po.
Nakon toga otvorimo i vraćamo u rernu na još 20-25 minuta dok patka ne dobije apetitnu koricu. Ja sam je nakon 15 minuta okrenula da bi uhvatila zlatnu koricu sa obe strane.
Dobro je da nakon što isključite rernu da ostavite patku da odstoji unutra, nemojte otvarati vrata bar 20 minuta.
Patku servirajte podeljenu na komade i ukrasite kiselim kupusom i odvojenim sosom iz đuvečare. Za sos je dobro da servirate ukusan domaći hleb za umakanje.
Prijatno!