Bonapeti.rs»Recepti»Sosovi»Sos za ribu»Domaći čili sos sa maslinovim uljem

Domaći čili sos sa maslinovim uljem

ZoriZori
Guru
8932865k
Domaći čili sos sa maslinovim uljem
Fotografije: Zori
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Ukupno
15 min.
"Specijalno za one koji vole pikantno - neverovatan domaći čili sos sa maslinovim uljem"

Potrebni sastojci

  • maslinovo ulje - 100 ml, ekstra virgin
  • ljute paprike - 100 g, suve, crvene
  • morska so - 2 supene kašike (kristal)
  • riblji maslac - 2 supene kašike (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremam ovaj domaći čili sos svakog leta i imam ga tokom cele godine. Jednostavan, ekonomičan i mnogo ljut.

Za recept koristim domaće napravljene sitne crvene ljute papričice, koje prethodno sušim na plehu sa pirinčanim papirom na hladnom mestu i u hladu, da bi sačuvale boju duže.

Prethodno osušene ljute paprike očistimo od drške, pomešamo sa maslinovim uljem i krupnijom morskom soli u staklenoj tegli sa poklopcem i mešamo intenzivno. Imajte u vidu da se morska so neće ratvoriti potpuno u maslinovom ulju, nego će se postepeno začiniti. Po želji možete dodati riblji maslac po ukus, daje veoma prijatan miris ribe i dodatno začini sos.

Smesu stavljamo u frižider i nakon nekoliko dana ljute paprike puste miris i ljuti ukus u maslinovom ulju. Lepo je da s vremena na vreme mešate da biste ubrzali proces.

Čuvajte u frižideru, neće se pokvariti cele godite (do sada mi se nije desilo da se pokvari ili da promeni kvalitet ukusa), samo mu ukus postaje zasićeniji i intenzivniji. Kada ga potrošite možete dodati još maslinovog ulja da biste ga imali duže.

Pre upotrebe ga izvadite na 5 minuta na sobnu temperaturu zato što se na hladnom u fižiteru maslinovo ulje zamrzne i steže.

Odgovarajući je za začinjavanje jela i mesa, za posna jela, za različite soseve, za supe, paste, ribe, čak i za premazivanje na prepečeni hleb, bude jedinstvenog ukusa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: