Način pripreme
Pripremam ovaj domaći čili sos svakog leta i imam ga tokom cele godine. Jednostavan, ekonomičan i mnogo ljut.
Za recept koristim domaće napravljene sitne crvene ljute papričice, koje prethodno sušim na plehu sa pirinčanim papirom na hladnom mestu i u hladu, da bi sačuvale boju duže.
Prethodno osušene ljute paprike očistimo od drške, pomešamo sa maslinovim uljem i krupnijom morskom soli u staklenoj tegli sa poklopcem i mešamo intenzivno. Imajte u vidu da se morska so neće ratvoriti potpuno u maslinovom ulju, nego će se postepeno začiniti. Po želji možete dodati riblji maslac po ukus, daje veoma prijatan miris ribe i dodatno začini sos.
Smesu stavljamo u frižider i nakon nekoliko dana ljute paprike puste miris i ljuti ukus u maslinovom ulju. Lepo je da s vremena na vreme mešate da biste ubrzali proces.
Čuvajte u frižideru, neće se pokvariti cele godite (do sada mi se nije desilo da se pokvari ili da promeni kvalitet ukusa), samo mu ukus postaje zasićeniji i intenzivniji. Kada ga potrošite možete dodati još maslinovog ulja da biste ga imali duže.
Pre upotrebe ga izvadite na 5 minuta na sobnu temperaturu zato što se na hladnom u fižiteru maslinovo ulje zamrzne i steže.
Odgovarajući je za začinjavanje jela i mesa, za posna jela, za različite soseve, za supe, paste, ribe, čak i za premazivanje na prepečeni hleb, bude jedinstvenog ukusa.