Način pripreme
Rastvorite kvasac u polovinu toplog mleka sa šećerom. Sipajte malo brašna i ostavite 10 minuta. U međuvremenu prosejte brašno sa solju i napravite udubljenje u brašnu.
Umutite 2 jaja i belance. Sipajte u udubljenje jaja, kvasac i preostalo mleko. Umesite meko testo. Dok mesite testo sipajte jednu po jednu kašiku maslinovog ulja dok ih testo ne primi.
Formirajte testo u oblik lopte. Stavite ga u nauljenu posudu, pokrijte ga i ostavite oko 1 sat da naraste dok ne udvostruči zapreminu.
Kada je testo naraslo, razvucite ga na brašnom posutoj radnoj površini u pravougaonik. premažite ga maslinovim uljem. Umotajte testo u rolat. Presecite rolat po dužini, ali kraj ostavite neisečen.
Uvrtite kao pletenicu dva kraja i spojite krajeve. Omotajte pletenicu u oblik puža i stavite pogaču u kalup sa odvajajućim dnom (prečnik 26 cm). Ostavite pogaču oko 15 minuta da naraste.
Premažite pogaču umućenim žumancem sa svežim mlekom. Ispecite pogaču u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Kada je izvadite, premažite je kockom maslaca i pokrijte krpom.