Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Pogača sa maslinovim uljem

Pogača sa maslinovim uljem

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
5141112k135
Pogača sa maslinovim uljem
Fotografije: Nina Ivanova Ivanova
1 / 4
05/06/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
110 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
8
"Ne žalite maslinovo ulje - na ovaj način se pravi najukusnija pogača na svetu"

Potrebni sastojci

  • brašno - 750 g, a ako je potrebno i više za mešenje
  • suvi kvasac - 11 g
  • jaja - 3 komada (1 žumance za premazivanje)
  • sveže mleko - 300 ml
  • šećer - 1 kašika
  • so - 2 kašičice
  • maslinovo ulje - 3 kašike
  • za premazivanje
  • maslinovo ulje - 3 kašike
  • žumance - 1 komad
  • sveže mleko - 2 kašike
  • maslac - 1 kockica
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u polovinu toplog mleka sa šećerom. Sipajte malo brašna i ostavite 10 minuta. U međuvremenu prosejte brašno sa solju i napravite udubljenje u brašnu.

Umutite 2 jaja i belance. Sipajte u udubljenje jaja, kvasac i preostalo mleko. Umesite meko testo. Dok mesite testo sipajte jednu po jednu kašiku maslinovog ulja dok ih testo ne primi.

Formirajte testo u oblik lopte. Stavite ga u nauljenu posudu, pokrijte ga i ostavite oko 1 sat da naraste dok ne udvostruči zapreminu.

Kada je testo naraslo, razvucite ga na brašnom posutoj radnoj površini u pravougaonik. premažite ga maslinovim uljem. Umotajte testo u rolat. Presecite rolat po dužini, ali kraj ostavite neisečen.

Uvrtite kao pletenicu dva kraja i spojite krajeve. Omotajte pletenicu u oblik puža i stavite pogaču u kalup sa odvajajućim dnom (prečnik 26 cm). Ostavite pogaču oko 15 minuta da naraste.

Premažite pogaču umućenim žumancem sa svežim mlekom. Ispecite pogaču u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Kada je izvadite, premažite je kockom maslaca i pokrijte krpom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: